Hlavní obsah

Trump může způsobit další škody, nebude-li odsouzen, varovali demokraté

Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Demokraté ve čtvrtek skončili s představováním důkazů, jež mají usvědčit bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, že podněcoval ke vzpouře a vyprovokoval útok svých příznivců na sídlo Kongresu. Varovali, že pokud nebude odsouzen, může své jednání zopakovat.

Foto: Joshua Roberts, ČTK/AP

Demokrat Ted Lieu se obává, že by Trump mohl své jednání zopakovat.

Článek

„Impeachment, odsouzení a zbavení oprávnění (vykonávat politickou funkci) není jen o minulosti. Je o budoucnosti. „Má zajistit, že žádný budoucí představitel, žádný budoucí prezident neudělá totéž,“ řekl demokratický kongresman Ted Lieu. Během třetího dne procesu se demokraté soustředili na Trumpův ”nedostatek lítosti” nad činem, což by mohlo vést k jeho opakování. Svědčí o tom i jeho měsíc staré vyjádření, že ”lidé” jeho projev pronesený před vypuknutím nepokojů považovali za ”naprosto vhodný”.

„Nedostatek lítosti prezidenta Trumpa ukazuje, že nepochybně způsobí nové škody, bude-li mu to umožněno,” dodal Ted Lieu.

Demokraté se snažili ukázat, že 6. ledna demonstranti, kteří vtrhli do Kapitolu, kde právě kongresmani jednali o schválení výsledků voleb, v nichž Trump prohrál, ale odmítal to uznat, jednali na základě Trumpova příkazu. „Věřili, že plní jeho rozkazy,” řekla kongresmanka ze státu Colorado Diana DeGetteová. Připomněla, že Trump své příznivce na den schůze Kongresu k výsledkům prezidentské volby pozval do Washingtonu a následně je v projevu u Bílého domu nabádal k manifestaci u Kapitolu.

Nové záběry z Kapitolu dokazují, že policista zachránil senátora před lynčem

Amerika

Obžaloba, kterou v procesu kolem ústavní žaloby předkládá skupina demokratických členů Sněmovny reprezentantů, v pátek stejně jako ve středu své argumenty opírá o videa a zpravodajské články. DeGetteová předložila mimo jiné klip, na kterém jeden z výtržníků říká policii v Kapitolu: „Posloucháme Trumpa, vašeho šéfa.” Upozornila i na další podobný případ, kdy muž na půdě Kongresu uvedl: „Náš prezident nás tu chce.” Podle DeGetteové je takových příkladů nespočet.

Žalobce Joe Negush zdůraznil, že Trump „nebyl jen tak nějaký chlapík“, který pronesl spornou řeč, ale prezident, který se obracel na své příznivce, kteří byli „připraveni k násilí a začali zápas“.

Trump se nepokusil zmírnit napětí

Nové informace o dramatických událostech z 6. ledna nepřicházely jen od kongresmanů plnících roli prokurátorů. Republikánský senátor Tommy Tuberville v rozhovoru s webem Politico odhalil, že těsně po vniknutí výtržníků do Kapitolu po telefonu informoval Trumpa o evakuaci viceprezidenta Mikea Pence. Pence ochranka odvedla z jednacího sálu asi ve 14:15 místního času, načež v čase 14:24 Trump na Twitteru Pence kritizoval za to, že „neměl odvahu udělat, co mělo být uděláno”.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Onen tweet společně s informací o telefonátu Tubervilla podle Politico zapadají do argumentu demokratů, že Trump se nesnažil své příznivce zastavit, ačkoli chápal závažnost situace v sídle Kongresu.

Předkladatelé ústavní žaloby během druhého dne soudu analyzovali Trumpovu „velkou lež” o zmanipulovaných volbách, kterou označují za příčinu lednových nepokojů. Sněmovní tým se snažil dál posilovat pojítko mezi počínáním lidí, kteří 6. ledna přerušili projednávání volebních výsledků, a výroky Trumpa, který soustavně označoval volby za zmanipulované a hovořil o potřebě zastavit „krádež” prezidentského úřadu.

Obhájci chtějí stavět na svobodě projevu

V pátek od 12 hodin (18:00 SEČ) dostanou prostor obhájci, kteří chtějí ukázat, že lednové napadení Kapitolu nebylo přímo způsobeno jednáním Donalda Trumpa a že se bývalý prezident nedopustil „podněcování ke vzpouře”. Poté, co neuspěli s názorem, že souzení prezidenta po skončení jeho mandátu je protiústavní, budou muset vysvětlovat, proč by podle nich měl Senát Trumpa zprostit obvinění.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Jejich dosavadní vyjádření nasvědčují tomu, že chtějí Trumpovy bojovně laděné výroky z dnů a týdnů před nepokoji v Kongresu prezentovat jako „politické projevy” chráněné prvním dodatkem ústavy. V memorandu předloženém Senátu před zahájením procesu odmítli, že by Trumpova slova o „boji” a zastavení „krádeže” prezidentských voleb bylo možné brát jako podněcování násilí.

Trumpův tým obhájců vedený bývalým prokurátorem Brucem Castorem a advokátem Davidem Schoenem dostal k dispozici stejně jako žalobci 16 hodin jednacího času ve dvou osmihodinových blocích. Schoen v rozhovoru v televizi Fox News uvedl, že jeho cílem je probíhající soud co nejvíc zkrátit. Trumpův poradce Jason Miller řekl televizi Fox News, že exprezidentovi právníci plánovali svou argumentaci v pátek uzavřít.

Trumpa potápí jeho vlastní advokát, impeachment jede dál

Amerika

Až obhajoba dokončí svou prezentaci, dostanou senátoři možnost pokládat oběma stranám otázky. Za předpokladu, že nebudou předvoláni žádní svědci, by se přešlo k závěrečným řečem a hlasování o odsouzení, které může přijít už o víkendu.

Odsouzení je nepravděpodobné

Pro odsouzení někdejší hlavy státu by bylo ve 100členném Senátu potřeba 67 hlasů, což znamená, že k senátorům demokratické strany by se muselo přidat nejméně 17 republikánů. Takový scénář se jeví jako poměrně nepravděpodobný. Jen šest republikánů v úterý podpořilo samotné konání procesu. Podle deníku The New York Times (NYT) po středečních prezentacích mnozí republikáni „řekli, že nevidí dostatečně těsnou vazbu mezi vražedným řáděním... a několikaměsíční kampaní pana Trumpa s cílem zvrátit volební porážku”.

„Můj odhad je, že někteří možná změnili názor, ale nevím,” řekl ve čtvrtek nový šéf Bílého domu Joe Biden, když se jej reportéři ptali na středeční dění v Senátu. Sám však už dřív dal najevo, že si myslí, že Trump odsouzen nebude.

Biden v úspěch impeachmentu nevěří

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám