Hlavní obsah

Trump již dostal uvědomění, že je vyšetřován kvůli nakládání s utajovanými dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo spravedlnosti již oficiálně oznámilo exprezidentu Donaldu Trumpovi, že je předmětem vyšetřování ohledně svého nakládání s dokumenty podléhajícími utajení, informovala stanice CNN s odvoláním na nejmenované zdroje.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Americký exprezident Donald Trump na archivním snímku

Článek

Podle CNN by mohlo jít o známku, že se prokurátoři posunuli o krok blíž ke vznesení obvinění proti Trumpovi v této kauze.

Předvolební kampaň už běží

Zatímco Trump už zahájil kampaň před prezidentskými volbami v roce 2024 a snaží se o návrat do Bílého domu, jeho oplétaček se zákonem přibývá, poznamenala agentura Reuters.

Republikánský exprezident totiž kromě toho čelí obžalobě prokuratury v New Yorku, podle níž zfalšoval několik podnikatelských záznamů ve snaze zakrýt platbu údajné milence v době vrcholící předvolební kampaně v roce 2016.

Prokuratura ve státě Georgia zase vyšetřuje pokus Trumpa a jeho spojenců zvrátit nátlakem hlasování během posledních prezidentských voleb. Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith se pak zabývá Trumpovým podílem na povolebních nepokojích v sídle Kongresu.

Ministerstvo spravedlnosti podle Reuters obvykle posílá uvědomění osobám, když jsou předmětem vyšetřování, a tento krok nutně neznamená, že budou obviněny. V pondělí se exprezidentovi právníci sešli s pracovníky ministerstva spravedlnosti včetně zvláštního vyšetřovatele Smithe.

Krabice s utajovanými dokumenty z  rezidence Mar-a-Lago

Trump při odchodu z úřadu na začátku roku 2021 přepravil na Floridu krabice s vládními dokumenty, přestože podle zákona měl všechny oficiální záznamy na konci jeho mandátu převzít Národní archiv. Archiváři od Trumpa sice převzali 15 krabic obsahujících i dokumenty podléhající utajení, ve floridské rezidenci Mar-a-Lago však zůstávaly další citlivé materiály.

Neochota Trumpova týmu spolupracovat vyústila loni v srpnu v prohlídku jeho bydliště, při níž agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zajistili dokumenty se stupni utajení důvěrné, tajné i přísně tajné.

Trump sexuálně zneužil novinářku, rozhodl soud

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám