Hlavní obsah

Trump sexuálně zneužil novinářku, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil před třiceti lety sexuálního zneužití. V občanskoprávním sporu ho žalovala bývalá novinářka Jean Carrollová. Porota jí přiznala odškodné v celkové výši pět milionů dolarů (106 milionů Kč) kvůli zneužití a pomluvě. Trump označil verdikt za skandální a hodlá se proti němu odvolat.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Donald Trump

Článek

Carollová Trumpa žalovala pro znásilnění, devítičlenná porota však v úterý dospěla k závěru, že napadení bylo sexuálním zneužitím. O verdiktu informovala agentura Reuters.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Carrollová odchází v úterý 9. května 2023 od manhattanského federálního soudu

Sexuální zneužití je v právu státu New York definováno jako sexuální kontakt bez předchozího souhlasu. Podle poroty se politik také dopustil pomluvy, když loni na své sociální síti Truth Social napsal, že tvrzení Carrollové o znásilnění, které se objevilo v její knize, je lež a podvod.

Porota, složená ze šesti mužů a tří žen, se v úterý o věci radila tři hodiny a její závěr je podle amerických médií velkou komplikací pro Trumpovy snahy získat republikánskou nominaci do prezidentských voleb v příštím roce.

Podpora Trumpa výrazně roste

Amerika

Bývalá novinářka Elle Jean Carrollová u soudu v New Yorku vypověděla, že ji pozdější americký prezident Donald Trump v roce 1996 znásilnil v obchodě s oblečením. Bývalý šéf Bílého domu její tvrzení zpochybňoval v sérii příspěvků na sociální síti. Od soudce si za to vysloužil pokárání.

Bývalá sloupkařka magazínu Elle řekla, že ji magnát v luxusním obchodě naproti mannhatanskému mrakodrapu Trump Tower požádal o pomoc s výběrem dárku. Později ji však prý následoval do převlékací kabinky, kde ji přitlačil ke zdi a znásilnil.

Šestasedmdesátiletý Trump nařčení ze znásilnění zpochybnil v sérii příspěvků na své vlastní sociální síti Truth Social. Upozornil například, že nyní 79leté Carrolové bylo v době údajného incidentu „téměř šedesát let“.

Vždyť jí tehdy bylo skoro 60. Trump zpochybňuje obvinění ze znásilnění novinářky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám