Hlavní obsah

Trump hrotí kampaň obrázky svázaného Bidena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident Donald Trump vyhrotil kampaň za své znovuzvolení, když na sociální síti sdílel kontroverzní záběry svých stoupenců. Záznam zachycuje jejich auta s vykonstruovanou fotografií nynějšího šéfa Bílého domu Joea Bidena ležícího spoutaného na ložné ploše pickupu.

Foto: Jeff Dean, ČTK/AP

Donald Trump na nedávném volebním mítinku v Ohiu

Článek

Trump sdílí dvacetivteřinové video na svém účtu na platformě Truth Social, která je součástí jeho podnikatelského impéria. Na záběrech je vidět při jízdě několik aut, na jejichž bocích je slogan „Trump 2024“ s americkou vlajkou.

Na zadní postranici jednoho z vozidel je pak přes celou její šířku instalována velká fotomontáž spoutaného Bidena, která budí dojem, jako by úřadujícího prezidenta někdo unesl a hodil na korbu pickupu.

Automobilové „procesí“ má podle médií znázorňovat cestu na pohřeb nedávno zavražděného policisty z New Yorku, což Trumpovi příznivci přičítají zvýšené kriminalitě v USA, za niž prý může Bidenova administrativa. Video se mezi fanoušky republikánského exprezidenta a nynějšího Bidenova vyzyvatele velmi rychle rozšířilo a zalíbilo se zjevně i Trumpovi samotnému.

V táboře Bidenových demokratů zavládlo zděšení, protože svým nejnovějším výpadem prý Trump zašel příliš daleko. Exprezident si totiž nenechává ujít příležitost, aby si ze svého rivala dělal legraci nebo jej zesměšňoval, ale tentokrát prý překročil hranici.

„Trump pravidelně podněcuje politické násilí a je načase, aby ho lidé brali vážně. Stačí se zeptat policistů z Kapitolu, kteří byli 6. ledna 2021 napadeni při obraně naší demokracie,“ řekl Michael Tyler, ředitel komunikace Bidenovy kampaně, v narážce na událost, kdy stovky stoupenců Trumpa po jeho volební porážce na podzim 2020 vtrhli do budovy parlamentu ve Washingtonu.

Volební štáb Trumpa kontroval prohlášením, že jsou to prý demokraté, kdo velebí násilí. „Demokraté a pomatení šílenci nejenže vyzývali k opovrženíhodnému násilí proti prezidentu Trumpovi a jeho rodině, ale mobilizují proti němu i justici,“ uvedl podle agentury AP mluvčí Trumpova štábu Steven Cheung. K fotomontáži s Bidenem řekl, že šlo o „obrázek na zadní části pickupu jedoucího po dálnici“.

Bezpečnostní služba Secret Service, která chrání úřadující i bývalé prezidenty USA, se zatím nechtěla vyjádřit, zda v souvislosti s kontroverzní fotomontáží dá podnět k nějakému vyšetřování.

Kde to sakra jsem? Trump imitoval Bidena

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám