Hlavní obsah

Trump: Bin Ládinovi se povedl jen jeden zásah, větší monstrum byl Bagdádí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Usáma bin Ládin nebyl takové monstrum jako chalífa Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí nebo velitel íránských revolučních gard Kásim Sulejmání, uvedl ve čtvrtek bývalý americký prezident Donald Trump. Bin Ládinovi se povedl jen jediný útok, citoval Trumpa server Business Insider.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Bývalý prezident Donald Trump.

Článek

„Dostali jsme zakladatele IS Bagdádího a pak samozřejmě Sulejmáního. Ti byli mnohokrát větší monstra než Usáma bin Ládin, který měl jen jeden, ale o to citelnější zásah v New Yorku ve Světovém obchodním centru,“ řekl Trump a vyzdvihl, že oba zmínění muži byli zabiti až za jeho vlády.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

„Léta jsem se ptal, proč je nedostali. A dostal jsem je až já. Tisk o tom nemluví. Nemluví o tom, protože o tom nechce mluvit,“ postěžoval si bývalý prezident USA.

Bagdádí byl usmrcen v říjnu 2019 americkým komandem v domě ve vesnici Bariša na severu Sýrie. Sulejmání byl zabit v lednu 2020 při útoku amerického dronu v Bagdádu.

Biden čelí kvůli atentátu v Kábulu tvrdé kritice, republikáni požadují jeho demisi

Amerika

Jeho vyjádření okamžitě vyvolalo pobouřené reakce, v nichž se především zmiňovalo, že Usáma bin Ládin rozhodně nestál jen za jediným útokem.

Stál za útoky na americké ambasády v Keni a Tanzanii v roce 1998, které si vyžádaly přes dvě stě obětí. Při útoku na americký torpédoborec USS Cole pak v roce 2000 zahynulo 17 amerických námořníků.

Útoky z 11. září 2001 byly s 2977 oběťmi nejhoršími teroristickými útoky na území USA.

Vanity Fair uvedl, že i označení útoku na New York jako špatný zmenšuje jeho děsivý rozsah. Trump navíc opominul, že zasažen byl i Pentagon ve Washingtonu.

Trumpa vybučeli vlastní příznivci. Řekl jim, ať se nechají očkovat

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám