Hlavní obsah

Tři čtvrtiny Američanů čekají, že prezidentem bude Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bezmála tři čtvrtiny Američanů očekávají, že jejich prezidentem bude příští úterý zvolen demokrat Barack Obama. Průzkum zjistil, že Obamovo vítězství předpokládá i téměř polovina republikánských voličů, kteří uvedli, že dají hlas jeho ko konkurentu Johnu McCainovi.

Článek

V Obamovo vítězství věří 71 procent Američanů, zatímco v McCainovo 23 procent. Z republikánských příznivců očekává úspěch demokratického kandidáta 49 procent, o tři body více, než kolik je přesvědčeno o McCainově výhře. Naopak demokratičtí voliči jsou si Obamovým vítězstvím jisti z 94 procent.

Gallupův ústav, který průzkum provedl, varuje, že podobné postoje mohou poškodit oba kandidáty. Demokratičtí příznivci by si mohli říci, že Obama má vítězství jisté, a k volbám nejít. A voliči McCaina mít svlj hlas stejně za ztracený a taktéž nehlasovat.

V celostátních průzkumech týden před volbami Obama stále přesvědčivě vede. Mezi registrovanými voliči podle Gallupova ústavu o deset bodů v poměru 52:42 procentům, ve statistickém zpracování několika průzkumů, které nabízí televize CNN, o osm procent (51:43). V anketě televize CBS News a deníku The New York Times z konce minulého týdne měl demokratický kandidát náskok až 13 procent (52:39).

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Výběr článků

Načítám