Hlavní obsah

Třetí obvinění exprezidenta Trumpa rozdělilo republikány, v souboji s Bidenem by stále šanci měl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Od přesvědčení, že Trump není způsobilý stát se znovu hlavou státu, až po názor, že jde o pouhou snahu odvrátit pozornost od jiných kauz. Tak široký je rozptyl názorů předních republikánů na v pořadí třetí - a zatím nejzávažnější - obvinění proti exprezidentovi USA.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump mluví ke svým příznivců na mítinku v červnu 2023

Článek

Spiknutí proti vládě, maření úředních výkonů, napomáhání vzpouře a snaha učinit nepravdivé prohlášení. Tak ve zkratce zní kvalifikace čtyř zločinů, z nichž je od úterního večera obviněn bývalý americký prezident Donald Trump (ve funkci 2017 až 2021).

Reakce předních republikánských politiků na sebe nenechaly dlouho čekat. Kevin McCarthy, předseda Sněmovny reprezentantů (a v současnosti nejvýše postavený republikán), se exprezidenta zastal s tím, že podle něj jde o pouhou snahu odvrátit pozornost Američanů od problémů Huntera Bidena, syna úřadujícího demokratického prezidenta Joea Bidena. „Je to útok na republikánského favorita voleb,“ citoval McCarthyho katarský mediální dům al-Džazíra.

Trumpův soupeř v klání o republikánskou prezidentskou nominaci, floridský guvernér Ro DeSantis, zvolil jiný tón. Podle něj Trumpova kauza „ukazuje nezbytnost justiční reformy“ a v případě zvolení by se prý zasadil o to, aby se justice nemohla zneužívat jako politická zbraň.

Trump je obviněn ze spiknutí

Amerika

Nejtvrději se z republikánských špiček vůči Trumpovi vymezil jeho bývalý viceprezident a někdejší věrný spojenec Mike Pence, který nyní rovněž usiluje o prezidentskou nominaci. „Nikdo, kdo se povyšuje nad ústavu, se nesmí stát prezidentem USA,“ řekl Pence s tím, že i tak existuje presumpce neviny a Trump má právo na řádnou obhajobu.

Souboj s Bidenem by nyní byl těsný

Zda se Trump bude moci ve volbách na podzim 2024 ucházet znovu o prezidentské křeslo, záleží vedle výsledků republikánských primárek (které začnou zhruba za půl roku a v nichž Trump zatím přesvědčivě vede před DeSantisem) také na časovém průběhu soudních kauz proti němu.

Trump měl tlačit na podřízené, aby smazali záznamy z bezpečnostních kamer

Amerika

Podle průzkumu zveřejněného listem The New York Times jen několik hodin před zveřejněním posledního Trumpova obvinění by byl hypotetický souboj Biden-Trump o prezidentské křeslo vyrovnaný, oba politiky by v současnosti podpořilo 43 procent Američanů.

Na tom, že nejnovější obvinění proti Trumpovi je dosud zdaleka nejzávažnější, se komentáře vesměs shodují. A právě to by Trumpovi přece jen mohlo zadělat na problém. Předchozí průzkumy, citované serverem NBCNews, totiž ukazují, že tvrdé jádro republikánů sice Trumpa podpoří za jakýchkoli podmínek, avšak zhruba polovina republikánských příznivců by se od exprezidenta odvrátila v případě prokázání „vážného zločinu“. A tím spiknutí proti americké vládě bezpochyby je.

Trumpovo nejnovější obvinění souvisí s událostmi ze 6. ledna 2021, kdy dav jeho příznivců po Trumpově projevu násilně vnikl do budovy Kapitolu ve Washingtonu a na několik hodin ji ovládl. O život přišlo tehdy pět lidí.

Zakladatel extremistické skupiny Oath Keepers půjde za útok na Kapitol na 18 let do vězení

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám