Hlavní obsah

To nejhorší teprve přijde, varují meteorologové povodněmi sužovaný východ USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washnigton
Aktualizováno

Severní Karolína čelí po bouři Florence mohutným povodním. Zaplavené je třeba město Fayetteville, odříznuté vysokou vodou je pak pobřežní město Wilmington. V Severní i Jižní Karolíně byly zničeny desítky tisíc domů. Meteorologové varují, že situace se může ještě zhoršit, protože dál prší a řeky se vylévají z břehů. V důsledku řádění živlů zemřelo 23 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Město Fayetteville je po hurikánu Florence pod vodou. To nejhorší podle meteorologů Severní a Jižní Karolínu ale teprve čekáVideo: Reuters

 
Článek

„To nejhorší teprve přijde,“ řekl meteorolog Zach Taylor, když hladiny řek v obou Karolínách dosáhly historických rekordů.

„Půda je tak nasáklá, že nemůže už absorbovat žádný další déšť a voda naneštěstí musí někam odtéci, řeky budou dneska a zítra dál stoupat,“ vysvětlil. Velké obavy podle agentury AP vzbuzuje poměrně hustá síť přehrad a vodních nádrží, jejichž hráze se mohou protrhnout. Ohroženo je téměř 1500 umělých vodních ploch, 185 z nich je ve zvlášť špatném stavu.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Zaplavený Leland v Severní Karolíně

Od čtvrtka napadlo v Severní Karolíně kolem metru vody. Během úterý má v obou Karolínách a ve Virginii napršet od pěti do 12, místy až 20 centimetrů vody. Jen v Severní Karolíně se do pomoci obyvatelům zatopených oblastí zapojilo 1000 specializovaných záchranářů, 36 vrtulníků a 200 lodí. Hlavní podporu poskytuje armáda, která na východ USA spěšně povolala 13 500 vojáků. Do pondělního rána místního času (poledne SELČ) bylo do bezpečí přepraveno 1600 ohrožených lidí a 300 zvířat.

Foto: Jason Miczek, Reuters

Povoděn ve městě Lumberton v Severní Karolíně

V celé oblasti bude ještě několik dní platit varování před bleskovými povodněmi, dlouhodobými záplavami i sesuvy půdy. Úřady v Severní Karolíně vyzvaly obyvatele, aby v tomto státě vůbec nevyráželi na cesty. Mnoho silnic a dálnic je neprůjezdných, přímořské město Wilmington je kvůli zaplaveným komunikacím odříznuté od okolí. Zásoby vody a potravin do města převážejí desítky speciálních vojenských automobilů.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Američan zachraňuje psy vyplašené stoupající vodou

Reklama

Výběr článků

Načítám