Hlavní obsah

Teroristy z 11. září podporovali zástupci saúdské vlády, tvrdí člen komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Teroristé, kteří 11. září 2001 s unesenými letadly zabíjeli ve Spojených státech, měli podporu zaměstnanců vlády Saúdské Arábie. Ve středu to podle listu The Guardian řekl republikánský člen komise 11. září John H. Lehman a vyzval vládu prezidenta Baracka Obamy, aby odtajnila zbývajících 28 stran z jiné, kongresové vyšetřovací zprávy, která dodnes leží v sejfu.

Foto: Profimedia.cz

Při útocích z 11. září 2001 bylo zabito téměř 3000 lidí.

Článek

„Saúdští jednotlivci se ve velkém podíleli na podpoře únosců a někteří tito lidé pracovali pro saúdskou vládu,“ řekl Lehman a naznačil, že jeho komise udělala chybu, že to výslovně neuvedla ve své závěrečné zprávě. „Naše zpráva neměla být nikdy čtena jako očištění Saúdské Arábie,“ podotkl.

Deník Guardian k tomu připsal, že jde o první veřejný nesoulad mezi deseti členy komise dvanáct let po zveřejnění jejich zprávy.

Lehman nesouhlasí s postojem předsedy své komise Toma Keana a jeho zástupce Lee Hamiltona, kteří před pár týdny vyzvali Obamovu vládu, aby spíše neodtajňoval oněch 28 stran, které měly být součástí zprávy Kongresu, ale skončily v trezoru pod washingtonským Capitolem.

Sémantická hra

Kean a Hamilton svorně tvrdí, že jde o hrubý materiál obsahující jména nevinných lidí. Upozorňují, že zpráva jejich komise k 11. září identifikovala pouze jednoho zaměstnance saúdské vlády – bývalého diplomata z konzulátu v Los Angeles Fahada Sumajrího, jenž byl z USA vyhoštěn kvůli podezření z podpory dvou teroristů. Obviněn Sumajrí nebyl.

Podle Lehmana je takové tvrzení jen „sémantickou hrou“. Komise podle něj věděla o nejméně pěti saúdských vládních úřednících, kteří byli silně podezřelí z podpory teroristů. Podle něj na ně ukazovalo velké množství nepřímých důkazů.

Lehman sice nevěří, že Al-Káidu podporovala saúdská královská rodina nebo vysocí saúdští představitelé, nicméně poukázal na to, že se vyšetřování soustředilo na saúdské ministerstvo pro islámské záležitosti, které mimo jiné stálo za vysláním Sumajrího do Los Angeles.

Guardian připomněl, že kvůli podílu Saúdů se vedla řada sporů v komisi 11. září. Ředitel komise Philip Zelikow, který se po rozpuštění komise stal poradcem tehdejší ministryně zahraničí Condoleezy Riceové, například propustil pracovnici, která opakovaně protestovala, že se vyšetřování na Saúdy dostatečně nesoustředí. Další popisovali vyhrocené scény ke konci vyšetřování, když jednou po půlnoci museli do kanceláře, protože zjistili, že jejich důkazy byly z textu zprávy vyhozeny anebo zredukovány na poznámky pod čarou.

Ze Saúdské Arábie pocházelo 15 z 19 útočníků.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám