Hlavní obsah

Al-Káidu sponzorovala saúdská královská rodina, tvrdí odsouzenec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Teroristy z Al-Káida Usámy bin Ládina sponzorovala saúdská královská rodina, tvrdí vězněný operativec organizace Zacarias Moussaoui. Jak ve středu uvedl list The New York Times, Moussaoui, označovaný někdy za dvacátého únosce podílejícího se na teroristických útocích v USA z 11. září 2001, to řekl loni v říjnu vyšetřovatelům ve věznici v Coloradu, kde si odpykává doživotní trest.

Foto: Sherburne County Sheriffs Office/Handout/files, Reuters

Zacarias Moussaoui

Článek

Moussaoui tvrdí, že ho bin Ládin na konci 90. let vyzval, aby mu připravil elektronický soupis všech významných sponzorů jeho organizace.

„Šejk Usáma chtěl mít zaznamenáno, kdo dává peníze, komu by se mělo naslouchat, kdo přispěl na džihád,“ píše v přepisu výpovědi, který tento týden dostal na stůj federální soud v New Yorku. Na seznamu nechybí princ Turki al-Faisal, tehdejší šéf saúdské rozvědky, princ Bandar bin Sultán, který ho ve funkci nahradil a předtím dlouhodobě působil jako velvyslanec v USA, a princ Al-Valíd bin Talál, miliardář, jemuž občas říkají arabský Warren Buffet.

Francouz Moussaoui, jehož zadrželi v Minnesotě pár týdnů před 11. září, také tvrdí, že jednou doručil dopisy od bin Ládina bratrovi krále Abdalláha, princi Salmanovi a dalším členům královské rodiny.

Saúdské velvyslanectví ve Washingtonu tvrzení popřela. Ani americká komise vyšetřující události z 11. září v roce 2004 nenašla žádné důkazy, že by saúdská vláda Al-Káidu finančně podporovala.

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Bin Ládin se narodil v rodině saúdského miliardáře. Jeho otec byl významným stavitelem s úzkými vazbami na královskou rodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám