Hlavní obsah

Strýce mi asi snědli kanibalové, dal k dobru Biden. Papua-Nová Guinea se nebaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historka amerického prezidenta Joea Bidena o tom, jak tělo jeho strýčka za druhé světové války možná snědli kanibalové na Nové Guineji, na tomto tichomořském ostrově velké pobavení nevyvolala. Tamní představitelé a akademici slova šéfa Bílého domu označili za „urážlivá“ s tím, že vzájemným vztahům to nepomáhá. Z oficiálních záznamů Pentagonu navíc vyplývá, že vše se událo jinak, než jak Biden tvrdí.

Mého strýce snědli kanibalové v Papui-Nové Guineji, řekl BidenVideo: AP

 
Článek

O svém strýci Ambrosovi Finneganovi, který podle něj za druhé světové války létal s jednomotorovým letadlem na průzkumné lety, mluvil Biden ve středu během předvolební kampaně v americkém státě Pensylvánie.

„Sestřelili ho na Nové Guineji a nikdy nenašli tělo, protože tam bývalo opravdu hodně kanibalů, v té části Nové Guineje,“ nechal se slyšet šéf Bílého domu.

Obdobná slova o kanibalech a ztraceném těle svého strýce dal Biden k dobru i několik hodin potom při jiném vyprávění. Řekl také, že v pozdějších letech byla nalezena alespoň část trosek letadla.

Biden si spletl Macrona s Mitterrandem. Ten zemřel už v roce 1996

Amerika

Podle záznamů agentury Pentagonu Defense POW/MIA zemřel Bidenův „strýček Bosie“ (někdy přepisovaný také jako Bosey) 14. května 1944, když se zúčastnil letu stroje A-20 z letiště Momote na ostrově Los Negros na letiště Nadzab na Nové Guineji. O kanibalech nebo sestřelení letadla není ve zprávě ani slovo.

„Letadlo se z neznámých důvodů zřítilo do příkopu v oceánu u severního pobřeží Nové Guineje. Oba motory selhaly v malé výšce a předek letadla narazil do vody. Třem mužům se z potápějícího se vraku nepodařilo vymanit a při havárii zahynuli. Jeden člen posádky přežil a byl zachráněn projíždějícím člunem. Letecký průzkum následujícího dne nenašel žádné stopy po zmizelém letadle nebo ztracených členech posádky,“ popisuje incident krátká zpráva.

Britský list The Guardian přinesl reakci některých obyvatel Papuy-Nové Guineje, země ležící na východní části ostrova Nová Guinea. Pochopení pro Bidenovu prostořekost neprojevil nikdo z nich.

„Skupina Melanésanů, kam patří Papua-Nová Guinea, je velmi hrdým lidem,“ řekl Michael Kabuni, jenž přednáší politologii na Univerzitě Papuy-Nové Guineje.

„Považovali by tento druh kategorizace za velmi urážlivý. Ne proto, že by někdo řekl, že na Papui-Nové Guineji býval kanibalismus. To víme, to je fakt. Ale vytrhnout to z kontextu a naznačit, že váš strýc vyskočí z letadla a my si myslíme, že je to dobré jídlo, to je nepřijatelné,“ dodal.

Bělocha spadlého z nebe by prý nesnědli

Kanibalismus byl podle něj praktikován některými komunitami v minulosti ve specifických kontextech, jako například snězení zesnulého příbuzného z úcty, aby se zabránilo rozkladu jeho těla. „Byl tam kontext. Nesnědli by jen tak nějakého bělocha, který spadl z nebe,“ řekl Kabuni.

Podotkl, že zhruba 79 tisíc amerických vojáků zůstává po druhé světové válce nezvěstných. „Od jihovýchodní Asie na Korejský poloostrov a až po Evropu. Co tím (Biden) naznačuje? Že všech 79 tisíc vojáků, kteří nebyli nikdy nalezeni, bylo snědeno?“ dodal Kabuni.

„Marně hledám slova,“ komentoval Bidenovu historku o kanibalech Allan Bird, guvernér provincie East Sepik na Papui-Nové Guineji. „Necítím se uražen. Je to opravdu k smíchu,“ dodal.

Maholopa Laveil, jenž přednáší ekonomii na Univerzitě Papuy-Nové Guineje, uvedl, že Bidenova slova nepřinášejí užitek, a poukázal na to, že Biden navíc loni odvolal krátkou návštěvu této země.

„Nemyslím si, že by to americký prezident vůbec měl říkat, i kdyby jen tak do větru. Zvláště poté, co obě země uzavřely tolik obchodů a odvedly v Pacifiku tolik práce,“ dodal.

Biden si spletl Ukrajinu s Afghánistánem a Irákem. Neměli jsme tam chodit, řekl

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám