Hlavní obsah

Střelecká lobby po masakru zmlkla

Právo, CNN, DPA, roš, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jinak sebevědomá a mocná střelecká lobby – považovaná v USA za nejsilnější – v rozjitřeném ovzduší po masakru v Newtownu rázem utichla a stáhla se dokonce i z internetu včetně Facebooku.

Foto: Profimedia.cz

Nabídka obchodu se zbraněmi v texaském Dallasu. Budete platit hotově nebo kartou?

Článek

Od pátečního rána se na Twitteru Národního sdružení držitelů střelných zbraní (NRA) neobjevilo sdělení ani od jednoho z 63 tisíc účastníků a na nějaký čas byl odstaven i facebookový účet organizace.

Na sítích se naopak množí otevřené výzvy zabít šéfa sdružení Davida Keeneyho a jeho členy.

Obama: Je to teď moje priorita

Projevem strachu ze společenské situace je, že hned po vražedné střelbě v základní škole prudce vzrostl počet zájemců o koupi zbraně, tak jako před listopadovými volbami z obav, že vláda prezidenta Baracka Obamy jejich dostupnost omezí. Například policii v coloradském Denveru zavalilo 4154 žádostí o vydání osvědčení potřebného k zakoupení zbraně.

Bílý dům mezitím oznámil, že prezident Barack Obama hodlá z přísnější regulace zbraní učinit prioritu svého druhého funkčního období.

Lze to však očekávat až příští rok, po nynějších naléhavých jednáních o škrtech a daních. Na prvním místě je obnovení zákazu prodeje útočných zbraní, který platil v letech 1994–2004, avšak po vypršení platnosti ho neprodloužili.

Foto: Novinky.cz, Reuters

Na poloautomatickou pušku Bushmaster AR-15, kterou Adam Lanza (20) ve škole střílel, by se tento zákaz vztahoval, stejně jako na zásobníky.

Dá se koupit třeba v hypermarketu
poloautomatická puška AR-15 se prodává také v hypermarketech, třeba ve WallMartu
prodává se i v bizarních podobách, například na podporu výzkumu rakoviny prsu byla k mání v růžové barvě
v přepočtu stojí kolem 25 tisíc korun
automatickou verzi používají američtí vojáci v Afghánistánu
„Mohl bych se vás zeptat, proč chce někdo Ferrari, když může mít běžné auto, Bushmaster je rychlý a přesný,“ vysvětlil oblibu AR-15 Philip Van Cleave, šéf Občanské obranné ligy a zastánce volného šíření zbraní.

Zastánci zbraní však oponují statistikou, podle níž poloautomatické zbraně použili v 322 případech z 12 664 vražd spáchaných loni. Takových zbraní je přitom v celých USA asi 3,5 miliónu.

Charles Grassley, republikánský senátor za Iowu, liberální přístup k držení zbraní obhajoval tím, že kdyby ředitelka školy v Newtownu, jež se jako první postavila do cesty šíleného vraha, měla svou pušku, měla by prý větší šanci zastavit ho než s holýma rukama.

Navzdory obrovskému smutku, který dolehl na Newtown, podobně smýšlejí mnozí místní. „Nejde o problém zbraní, Kdyby tam někdo jiný měl zbraň, možná by to dokázal zvrátit,“ řekl místní podnikatel Benjamin Torres. „Darebáci si vždycky dokážou zbraň obstarat.“

Reklama

Související témata:

Související články

Profil vraha z Newtownu je hrozivě povědomý

Proč Adam Lanza zabil 26 lidí v poklidném Newtownu, zatím není známo, i když policie naznačila, že už má jisté indicie. Obrázek zabijáka je ale hrozivě...

Adam Lanza nebyl při střelbě pod vlivem léků

Connecticutská policie nenašla žádné důkazy, že by Adam Lanza, který v pátek zastřelil 26 lidí, bral léky na případnou duševní nemoc. Není ani jasné, zda u něj...

Výběr článků

Načítám