Hlavní obsah

Střelec z Marylandu se choval jako na lovu zvěře, tvrdí prokurátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarrod Ramos, střelec, který ve čtvrtek odpoledne v redakci listu Capital Gazette v Annapolis v Marylandu zabil pět lidí a další dva zranil, je ve vazbě. Poslal ho tam soud bez možnosti propuštění na kauci, uvedla BBC. Muž odmítá s vyšetřovateli spolupracovat, policie má ale důkazy, že svůj čin dlouhodobě plánoval. Během masakru v redakci se choval podle prokurátora Wese Adamse jako na lovu zvěře.

Foto: Leah Millis, Reuters

Lidé před budovou novin Capital Gazette pokládají květiny a krátce se modlí za oběti střelby.

Článek

Ramos zablokoval východy z redakce, aby lidé nemohli prchat, uvedl prokurátor Adams. Chtěl podle něj zabít co nejvíce lidí. „Choval se jako kdyby byl na lovu,“ uvedl Adams.

Policie útočníka zatím obvinila z pětinásobné vraždy. Zastřelil čtyři novináře a obchodní asistentku.

Foto: Reuters

Jarrod Ramos na snímku z roku 2013

„Soudci jsme ale předali dostatek důkazů na to, aby byl Ramos obviněn z trestného činu koordinovaný útok,“ uvedl prokurátor Adams. „Jednu z obětí, která se snažila uniknout zadním východem, zastřelil ve chvíli, kdy se nemohla dostat ven,“ popsal prokurátor.

Někteří svědci uvedli, že muž po vstupu do budovy zapálil dýmovnici. Útočil legálně drženou opakovací puškou.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Prokurátor Wes Adams

Šéf policie Timothy Altomare uvedl, že během prohlídky Ramosova domu policisté nalezli důkazy, že muž svůj čin dlouho plánoval.

Během soudního jednání o uvalení vazby Ramos nic neřekl, jen pozorně řízení sledoval.

Prezident Donald Trump vyjádřil na Twitteru pozůstalým po obětech soustrast. „Tento útok nás šokoval a naplnil naše srdce smutkem. Mé myšlenky a modlitby jsou s oběťmi a s jejich rodinami. Děkuji všem, kdo jsou na místě a pomáhají,“ napsal.

Podle médií měl Ramos dlouhodobý spor s redakcí. V roce 2012 ji a jednoho jejího tehdejšího novináře zažaloval za pomluvu. Marylandský soud v roce 2015 potvrdil verdikt soudu nižší instance, který deník v kauze osvobodil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám