Hlavní obsah

Spory o potraty vrátily odepisované demokraty do hry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Všichni považovali za hotovou věc, že Kongres volbami zcela ovládnou republikáni. Až donedávna. Červnové zrušení ústavního práva na potrat Nejvyšším soudem USA vyvolalo ve společnosti vášnivé spory a rázem vyrovnalo šance demokratů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol

Článek

„Na jaře bych se té představě vysmál, ale teď si myslím, že demokraté by mohli i zvítězit, byť jenom těsně. Otázka potratů sehraje obrovskou roli, jestli ne hlavní. Podle mě tyto volby rozhodnou ženy. Znám jich několik, které by jindy volily republikány, ale tentokrát si to zřejmě rozmyslí,“ vysvětluje Josh v kavárně a knihkupectví Kramers ve Washingtonu.

Josh je liberál, takže má jasno – volit bude demokraty, ostatně jako většina v hlavním městě. Zato v zemědělské Nebrasce uprostřed Spojených států tradičně s přehledem vítězí republikáni, a ani tentokrát tomu pravděpodobně nebude jinak. Nicméně i tady se nálada mezi voliči změnila.

Hluboké příkopy

„Ještě to bude zajímavé. Lidi měli demokratů a Bidena plné zuby kvůli tomu, jak špatně řídí ekonomiku. Otázka potratů je ale teď důležitější,“ připouští celoživotní přesvědčená republikánka Catherine.

Americký kandidát na senátora chce zakázat potraty. Expřítelkyni ho ale zaplatil

Zahraniční

S Joshem se shodne i na tom, že společnost je hluboce rozdělená. V odborných komentářích už opakovaně zaznívá, že tak hluboké příkopy mezi lidmi nebyly od občanské války z 60. let předminulého století. Při setkání na ulici nebo v hospodě s návštěvníkem z Evropy spustí sám na tohle téma po pár minutách snad každý Američan od východního pobřeží po západní.

„S rodiči se o politice raději vůbec nebavím a část naší širší rodiny kvůli tomu už ani nejezdí na srazy,“ vypráví Peter původem z Colorada, dnes usazený v Seattlu.

Odpovědi na otázky, odkud se to vzalo a jak z toho ven, hledají Američané ztěžka. „Myslím si, že na vině jsou média a politici. Začalo to dávno s televizí Fox News, kde dnes už vůbec nejde o vyvážené zpravodajství. Jde jen o byznysový model, ale pořád je to nejsledovanější médium v této zemi. Na takovou konkurenci museli reagovat další včetně CNN,“ míní Peter.

Zákonodárci v Západní Virginii schválili téměř úplný zákaz potratů

Zahraniční

„Politici pak tuhle jednostrannost bez ohledů převzali, když viděli, že to u publika funguje. Donald Trump toho byl výrazem a vrcholem,“ dodává.

„Taky je to ale tím, že mezi lidmi roste míra sobeckosti, jsme stále víc individualizovaná společnost. Musíme si to všechno přiznat a víc se vzájemně poslouchat,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám