Hlavní obsah

Skandál s prostitutkami pro americké agenty v Kolumbii bobtná

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Počet vojáků a agentů tajné služby, kteří si během Summitu Amerik v kolumbijské Cartageně minulý týden vodili do hotelu prostitutky, je vyšší než se původně předpokládalo. Podle úterního vydání deníku Washington Post jich bylo až dvacet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Je to trapné. Zklamali jsme nejvyššího velitele, protože teď nikdo nemluví o ničem jiném," komentoval záležitost náčelník Spojených štábů generál Martin E. Dempsey. Narážel na to, že summitu se účastnil americký prezident Barack Obama. Ten v úterý vyjádřil šéfovi tajné služby důvěru.

Barack Obama má důvěru v ředitele tajné služby a je přesvědčen, že při vyšetřování skandálu postupoval rázně, uvedl mluvčí Bílého domu Jay Carney. Zdůraznil, že celý incident je předmětem vyšetřování, a odmítl spekulovat o důsledcích, jaké by šetření mohlo přinést.

Kvůli nevěstkám, které si na hotel Američané vodili, už bylo dočasně zproštěno funkce všech 11 podezřelých agentů tím, že přišli o bezpečnostní prověrku. Dva z nich jsou podle deníku Washington Post vysoce postavení pracovníci s jedním z nejvyšších možných platů ve vládní administrativě.

Podle listu je to možná nejvážnější skandál v tajných službách za poslední roky a vzbuzuje otázky nejen o kultuře agentů obecně, ale také o dohledu nad důvěryhodností prezidentova bezpečnostního aparátu.

Prostitutky zachytily kamery u hotelu Caribe minulou středu. Svědkové uvedli, že američtí agenti zaplatili majitelům striptýzového klubu Pleyclub za to, že do hotelu přivezou alespoň dvě ženy, za každou dali 60 dolarů (asi 1130 korun). Nakonec bylo do hotelu dopraveno 20 nebo 21 žen cizí státní příslušnosti, uvedl mluvčí republikánské senátorky Susan Collinsové. Vojáci podle něj patří k námořní pěchotě.

Druhý den ráno jedna z žen žádala dalších 170 dolarů (zhruba 3 210 korun), což vyvolalo hádku, která neušla hotelovému personálu a záležitost tak pronikla na veřejnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám