Hlavní obsah

Senátoru Kennedymu vyhrožovali smrtí, ukázaly záznamy FBI plné špíny

Novinky, ČTK, aš, New York Times, Boston Globe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý americký senátor Edward Kennedy byl po vraždách svých bratrů Johna a Roberta nejméně 20 let terčem výhrůžek. Policie tyto hrozby průběžně vyšetřovala. Vyplynulo to z archivních dokumentů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), které byly zveřejněny v pondělí.

Foto: Adam Hunges, Reuters

Senátor Edward Kennedy

Článek

"Tyto hrozby pocházely z různých zdrojů, od izolovaných jedinců, od anonymů, ale také od extremistických hnutí jako Ku Klux Klan," uvedl FBI, který zveřejnil 2352 stran dokumentů z let 1962 až 1985.

Některé hrozby souvisely se senátorovým postojem k Severnímu Irsku, kde podporoval protibritskou katolickou menšinu, jiné s jeho příslušností k Demokratické straně. Krátce po zavraždění Roberta v roce 1968 obdržel Edward výhrůžku, že bude zabit.

"Toto je varování Kennedyům. Jednička John Kennedy zavražděn, dvojka Robert Kennedy zavražděn. Trojka Edward Kennedy bude zavražděn 25. října 1968," uvedl v době tehdejší prezidentské kampaně anonymní dopis, který obdržela policie. Edward Kennedy tehdy usiloval o prezidentskou kandidaturu za svou stranu.

V červnu 1968 mu měl smrtí také vyhrožovat al Caponeho syn, FBI to však příliš nevyšetřovala. V dalším případě byla informována, že se na něj připravuje atentát naplánovaný v Havaně a měl by se držet dál od mírových hnutí.

Edward Kennedy měl strach

Edward Kennedy ve svých pamětech, které zveřejnil krátce před tím, než loni v srpnu podlehl rakovině, popisuje trauma, které prožíval po zabití bratrů, prezidenta Johna Kennedyho v roce 1963 a o pět let později i senátora Roberta Kennedyho.

„I nyní se děsím náhlých zvuků. Byl jsem v Arlingtonu, když vypálili salvu k uctění padlých v Iráku. Moje reakce byla podvědomá, vylekalo mě to, i když jsem věděl, že nejsem v nebezpečí.“

Rozsáhlý spis plný špíny

FBI nesledovala jen výhrůžky, ale také kontakty Kennedyho s levicí, například v roce 1961 při jeho cestě do Latinské Ameriky.

Dokumenty FBI také hovoří o nepotvrzených informacích, podle kterých se mafie snažila poškodit pověst bratří Kennedyů pomocí spolupracovníků zpěváka a herce Franka Sinatry. "Podle těchto fám měli být do toho zapleteni Frank Sinatra a Marilyn Monroeová," uvedl FBI. Úřad poznamenal, že tehdy tyto dohady nebral vážně, i když lidé kolem Sinatry chtěli Edwarda a Roberta Kennedyho dostat do kompromitující situace se ženou.

Podle jednoho ze záznamů se v roce 1965 měl také účastnit sexuálně zaměřených večírků, podle dalšího zase byl naveden k užívání LSD a dalších drog. Je v nich i záběr z novin roku 1969, kde je vyfocen s blondýnkou, která jednou pracovala jako tanečnice v nočním klubu.

Věrohodnost informací se svazku se nadá ověřit, připomínají americká média.

Reklama

Výběr článků

Načítám