Hlavní obsah

Americká kongresmanka Stefaniková pro Novinky: Všichni by měli pochopit zlo holokaustu a jeho dopady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdý postup republikánské kongresmanky Elise M. Stefanikové ukázal neochotu prezidentek tří prestižních amerických univerzit. Volání po genocidě Židů podle nich nemusí být v rozporu s vnitřními řády školy hájícími svobodu projevu, záleží na kontextu. Stefaniková Novinkám sdělila, že je odhodlanou bojovnicí proti antisemitismu.

Foto: Ken Cedeno, Reuters

Kongresmanka Elise M. Stefaniková

Článek

„Odsuzuji antisemitismus v jakékoli formě. Antisemitské násilí, útoky a vyjádření jsou odporné a neamerické,“ napsala Novinkám Stefaniková. Při slyšení před sněmovním výborem pro vzdělání neústupně vyžadovala po šéfkách Harvardské a Pensylvánské univerzity i Massachusettského technologického institutu Claudine Gayové, Liz Magillové a Sally Kornbluthové, aby řekly jasné ano, nebo ne, zda je volání demonstrujících studentů v kampusech po intifádě a Palestině od řeky k moři bez Židů šikanou na základě rasy a vyznání podle řádů škol.

Ani jedna z nich to neudělala, a jak Stefaniková vyzdvihla na svých stránkách, „zašly dokonce tak daleko, že by k tomu bylo potřeba, aby (výzvy) přešly v akci“.

Vadí výzvy k zabíjení Židů? Záleží na kontextu, šokují prestižní americké univerzity

Amerika

Stefaniková, zvolená za 21. obvod ve státě New York, projevovala při slyšení velkou neústupnost. V pátek se spolu s demokratem Jarredem Moskowitzem písemně obrátila na rady všech tří škol, aby zmíněné prezidentky odvolaly. Dopis podepsalo dalších 72 kongresmanů.

Kongresmanka s českými kořeny se zaměřuje právě na boj s antisemitismem, uvedla pro Novinky. „Jsem pyšná, že jsem podpořila mnoho zákonů zaměřujících se na boj s antisemitismem včetně zákona o předcházení zločinům z nenávisti motivovaných antisemitismem. Tento zákon zajišťuje, že lidé připravující odporné zločiny z nenávisti budou postaveni před spravedlnost.“

Její aktivita je však širší a dlouhodobá: „Navíc jsem předložila zákon o výuce Nikdy více, který poskytuje učitelům po celé zemi zdroje a školení, jež potřebují, aby dali našim dětem důležité lekce o holokaustu. Tato klíčová legislativa byla proaktivním opatřením ve vzdělávání, poskytla státům a školám zdroje nezbytné k zařazení výuky o holokaustu do jejich tříd a zajistila, že všichni studenti pochopí zlo holokaustu a jeho dopady. Učení se této historii povzbuzuje kritické myšlení o nebezpečích nekontrolovaného antisemitismu a nenávisti. Jsem hrdá, že s mou podporou byl podepsán zákon Nikdy více,“ uvedla kongresmanka a dodala, že tento zákon je používán k získávání veřejných a soukromých prostředků k rozvoji a šíření kvalitní výuky o holokaustu.

Ve svém vyjádření Stefaniková upozornila, že diskriminace na základě vyznání, rasy a pohlaví nebo národnostního původu je nezákonná a také špatná: „Jsem přesvědčena o rovnosti všech Američanů a zůstanu oddána zajišťování toho, aby se s každým zacházelo spravedlivě podle zákona. Antisemitismus u nás nemá místo.“

Prestižní Pensylvánská univerzita neodsoudila výzvy k zabíjení Židů, přišla o grant 2,3 miliardy

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám