Hlavní obsah

Prestižní Pensylvánská univerzita neodsoudila výzvy k zabíjení Židů, přišla o grant 2,3 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elitní americká Pensylvánská univerzita přišla o sto milionů dolarů (2,3 miliardy Kč) od investora Rosse Stevense. Ten stáhl peníze na grant kvůli neochotě šéfky univerzity Elizabeth Magillové jednoznačně odsoudit antisemitské projevy studentů. Byl jejím postojem šokován, uvedla v pátek stanice BBC.

Foto: Ken Cedeno, Reuters

Prezidentka Pensylvánské univerzity Liz Magillová před sněmovním výborem

Článek

„Mám jasné důvody rušit poskytnutí 100 milionů dolarů z akcií Stone Ridge Pensylvánské univerzitě kvůli chování prezidentky Magillové,“ uvedl v e-mailu pro stanici BBC Stevens, který založil a řídí investiční společnost Stone Ridge Asset Management.

Stevens zdůvodnil své rozhodnutí „shovívavým přístupem“ k těm, kteří vyzývali k násilí proti Židům. Podle něj by takovéto výzvy „mohly porušovat jakékoli zásady nebo pravidla zakazující šikanu nebo diskriminaci na základě náboženského vyznání včetně těch ve Stone Ridge“.

Pensylvánská univerzita patří stejně jako Harvardská mezi elitní univerzity z tzv. břečťanové ligy a její součástí je vůbec nejprestižnější obchodní Whartonova škola, kde studovali Elon Musk nebo Donald Trump.

Peníze poskytl Stevens v roce 2017 právě Whartonově škole s cílem vytvořit na ní inovativní finanční centrum.

Americký velvyslanec vidí v maďarských vládních billboardech antisemitismus

Evropa

Vedení univerzit odmítlo označit slovní antisemitismus za šikanu

Magillová byla předvolána spolu se šéfkami Harvardu a Massachusettského technologického institutu Claudine Gayovou a Sally Kornbluthovou před sněmovní výbor pro vzdělávání kvůli antisemitským projevům studentů v kampusech. Kongresmanka Elise Stefaniková po nich chtěla jasnou odpověď, zda výzvy k zabíjení Židů porušují zákony univerzit o šikaně. Ani jedna z prezidentek neřekla jasné ano, vždy hovořily o tom, že to závisí na kontextu. Udělaly by to jen v případě, kdyby výzvy přešly v akci.

Magillová, která nyní čelí výzvám, aby odstoupila, se ve čtvrtek po slyšení na stránkách univerzity za své odpovědi omluvila. Zdůvodnila je tím, že se soustředila na „dlouhodobou politiku školy, která v souladu s americkou ústavou říká, že slovní projevy nejsou trestné“. Dodala, že se měla zaměřit na „nevyvratitelný fakt, že výzvy ke genocidě Židů jsou výzvou k nejstrašnějšímu násilí, jakého se lidé mohou dopustit“.

Předseda správní rady univerzity Scott Bok už uvedl, že bude s Magillovou mluvit o její rezignaci. Stone Ridge by podle Stevense přivítala, kdyby mohla přehodnotit své rozhodnutí, jestliže bude mít škola nového prezidenta.

Předsedkyně sněmovního výboru pro vzdělávání Virginia Foxxová uvedla v prohlášení, že „členové výboru jsou hluboce znepokojeni selháním vedení škol podniknout kroky, které by zajistily židovským studentům bezpečné prostředí pro studium“.

Americké ministerstvo školství už zahájilo vyšetřování několika škol kvůli projevům antisemitismu a islamofobie.

Vadí výzvy k zabíjení Židů? Záleží na kontextu, šokují prestižní americké univerzity

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám