Hlavní obsah

Šéfka Harvardovy univerzity po sérii kontroverzí končí. Vydržela jen půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už po půl roce končí v čele Harvardovy univerzity rektorka Claudine Gayová, která se svého postu ujala loni v červenci. Akademička, jež v poslední době čelila kritice kvůli svým komentářům k výzvám ke genocidě Židů i kvůli nařčením z plagiátorství, z funkce odstoupila v úterý. V rezignačním dopise uvedla, že tento krok je v „nejlepším zájmu“ univerzity.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Claudine Gayová na archivním snímku

Článek

O Gayové se původně mluvilo především jako o první Afroameričance v čele Harvardovy univerzity, postupně však čelila rostoucímu tlaku.

Ten zesílil v souvislosti s blízkovýchodním konfliktem, když ji počátkem prosince spolu s šéfkami Pensylvánské univerzity a Massachusettského technologického institutu Liz Magillovou a Sally Kornbluthovou „grilovali“ ve Sněmovně reprezentantů kvůli antisemitským projevům na půdě těchto institucí.

Gayová tehdy republikánské kongresmance Elise Stefanikové odpověděla, že rozhodnutí, zda lze výzvy ke genocidě Židů považovat za šikanu, „záleží na kontextu“. Od té doby čelila akademička smršti kritiky.

„Když slova zesilují úzkost a bolest, nelze cítit nic jiného než lítost,“ omlouvala se pak za svá slova korigovat Gayová, ale její reputaci už to příliš nepomohlo.

Vadí výzvy k zabíjení Židů? Záleží na kontextu, šokují prestižní americké univerzity

Amerika

Přišel navíc další šrám. Proti rektorce Harvardovy univerzity bylo vzneseno bezmála 50 obvinění z plagiátorství – zatím poslední z nich byla zveřejněna v úterý.

Podle webu listu New York Times se plagiátorstvím zabývá sněmovní výbor pro výuku a pracovní síly, který Gayovou vyslýchal i ohledně projevů antisemitismu na škole. Vyšetřování samotné Harvardovy univerzity skončilo s tím, že Gayová ve svých akademických dílech používala „duplicitní jazyk“, ale nešlo prý o výzkumné pochybení.

Gayová se narodila do rodiny haitských migrantů. Bakalářský titul z ekonomie získala na Standfordově univerzitě, potom pokračovala ve studiu politických věd. Doktorát získala na Harvardově univerzitě, kde se později stala profesorkou afrických a afroamerických studií.

Univerzitu po rezignaci Gayové dočasně povede prorektor Alan M. Garber, informoval studentský list Harvard Crimson.

Univerzity v USA už nesmí zvýhodňovat menšiny. To není normální soud, reagoval Biden

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám