Hlavní obsah

Šéfa scientologů nařkli z tyranie, církev změnil ve stroj na peníze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf scientologické církve David Miscavige čelí zatím nejtvrdšímu útoku, který jde navíc z nitra církve. Jeden z vysokých představitelů této sekty uvedl, že scientologie se stala jen továrnou na peníze, kterou vede autokratický tyran, uvedl v úterý list Dialy Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Šéf scientologů David Miscavige

Článek

Bývalá předsedkyně Námořní organizace (Sea Org), jak se jmenuje asketická větev církve zastávající pozici duchovenstva scientologů, které provádějí očistné obřady, Debbie Cooková rozeslala na Nový rok 12 000 členům církve e-mail, ve kterém píše o svých obavách.

Foto: Profimedia.cz

L. Ron Hubbard za svým psacím stolem.

Padesátiletá Cooková obvinila o rok staršího Miscavigeho, že změnil scientology z církve na stroj na získávání peněz, přičemž postupně zrušil kontrolní mechanismy. Především se ale podle ní vzdálil původní ideji scientologie, se kterou přišel autor sci-fi ság a psychohororů L. Ron Hubbard.

„Není prostě možné číst Hubbarda a nevidět změny a porušení (původních idejí), ke kterým dochází,“ uvedla v textu a vysvtělila, proč s odhalením přišla: „ Já jsem celý svůj dospělý život obětovala podpoře L Rona Hubbarda a uplatnění jeho technik. Když bych se měla podívat do jeho očí, nebyla bych schopna říci, že jsem udělala vše, co jsem moha, abych udržela scientologii funkční.“

Foto: Profimedia.cz

Loď scientologů Freewinds

Podstatou scientologie je víra, že thetan, což je obdoba duše, žije miliardy let a přebývá na jiných planetách, než vstoupí do pozemského těla. Lidé ale na ni zapomněli a potřebují projít „spirituální očistou“, aby si uvědomili svou nesmrtelnou podstatu. Klíčové techniky ovšem nejsou lidem zpřístupněny, dokud nezaplatí církvi tisíce dolarů. Čím vyššího zasvěcení chtějí dosáhnout, tím více musí zaplatit. Nejvyššího zasvěcení lze dosáhnout jen na luxusní lodi Freewinds provozovanou Sea Org.

Miscavigeho obviňuje, že tvrdou rukou požadoval získávání peněz pro nadaci scientologů a nutil členy církve, aby vyprázdnili své kapsy. Podle Cookové přitom utratil milióny za okázala sídla, která jsou nyní pustá, a na centralizaci moci do svých rukou.

Bývalý člen církve souhlasí

S Cookovou souhlasí jeden z bývalých scientologů Jefferson Hawkins: „Dobře, že o tom Debbie promluvila. Dotkla se podstaty. A je dobré, že své odhalení dobře naplánovala a načasovala. Často se odvolává na Hubbarda a používá vlastních slov zakladatele, aby ukázala, jak moc se scientologie zpronevěřila svým textům a principům.“

Podle něj i ti nejoddanější a nejdevotnější scientologové vědí, že něco je špatně. Cooková jim to potvrzuje a říká, že to je muž v čele.

Foto: Profimedia.cz

Scientologická církev má své sídlo také na Sunset Boulevard v Hollywoodu. V Los Angeles je nejvyšší počet příznivců scientologie.

Miscavige ale obvinění odmítá. „Cooková odráží malý, ignorantský a neosvícený pohled dnešního světa,“ uvedla církev v prohlášení pro list The Times. „Její pohled není sdílen tisíci scientology, kteří jsou mimořádně potěšeni našimi 27 novými kostely, které ukazují, že komunity fungují,“ reagoval Miscavige.

Scientologové pod palbou

Scientologové ale v poslední době čelí značné kritice. Na konci loňského roku byl zveřejněn příběh dívky, která byla nucena sloužit na luxusní lodi Freewinds. [celá zpráva]

Už začátkem roku církev, k jejím prominentním členům patří herci Tom Cruise a John Travolta nebo Lisa-Marie Presleyová, byla vyšetřována FBI kvůli podezření ze zotročování lidí a obchodu s nimi. Církev má svá převýchovná centra, které fungují jako kárné tábory. Ukázalo se také, že v církvi pracovaly děti členů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám