Hlavní obsah

Saúdové po otočce USA slibují zvýšit těžbu

Zvýšení těžby ropy o čtyři miliony na 13 milionů barelů denně slíbil v Džiddě během konference lídrů arabských států s americkým prezidentem Joem Bidenem saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Foto: Foto ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem v Džiddě.

Článek

S odvoláním na saúdský web 24live o tom informoval americký ekonomický server Business Insider.

Zvýšení těžby ropy za účelem snížení její vysoké ceny na světových trzích bylo přitom jedním z hlavních cílů Bidenovy čtyřdenní cesty na Blízký východ. Oficiálně se nicméně Rijád po skončení summitu zatím omezil na prohlášení, že státy skupiny OPEC+ budou „pokračovat v hodnocení podmínek na trhu s ropou a udělají, co bude nutné“.

Neodejdeme a nenecháme vakuum, které by mohly zaplnit Čína, Rusko nebo Írán
Joe Biden k arabským lídrům

Šéf Bílého domu jednal s arabskými lídry i o bezpečnostních otázkách regionu – zejména s ohledem na sdílené obavy z íránského jaderného programu.

„Neodejdeme a nenecháme vakuum, které by mohly zaplnit Čína, Rusko nebo Írán,“ ujišťoval Biden zástupce Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC), kterou tvoří Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Kuvajt, Omán a Katar. Jednání v Džiddě se navíc účastnili i představitelé Iráku, Egypta a Jordánska. Bidenova administrativa přitom zvažuje, že stáhne embargo na prodej útočných zbraní do Saúdské Arábie, pokud se bude dál uklidňovat konflikt v Jemenu, informovala nedávno agentura Reuters s odvoláním na své zdroje.

USA zavádějí nové sankce vůči Rusku, včetně zákazu dovozu zlata

Válka na Ukrajině

Ťuknutí pěstí s „vyvrhelem“

Před Saúdskou Arábií navštívil americký prezident palestinská území a Izrael, kdy bylo cílem jeho cesty také posílit spolupráci Izraele s některými arabskými státy. Jeho jednání v Džiddě s korunním princem a faktickým vládcem země bin Salmánem (s churavějícím králem Salmánem se Biden setkal jen krátce) ale provázelo podstatně větší napětí.

Biden s princem po nástupu do Bílého domu odmítal mluvit a sliboval, že ze Saúdské Arábie učiní „vyvrhele“ poté, co americké tajné služby došly k závěru, že bin Salmán je přímo zodpovědný za brutální vraždu novináře Džamála Chášukdžího na konzulátu v Istanbulu. Svůj nesmlouvavý postoj k Rijádu, nejvýznamnějšímu dovozci ropy do USA, však musel i v důsledku konfliktu na Ukrajině přehodnotit. Po příletu do Džiddy se dokonce s bin Salmánem přivítali jako staří kamarádi, když si namísto podání ruky familiárně ťukli pěstmi. Napětí tím ale neopadlo.

Bidenova cesta do Saúdské Arábie je pro Chášukdžího snoubenku morální konec

Zahraniční

Biden následně tvrdil, že princi důsledně oponoval, když ten mu během setkání řekl, že za smrt Chášukdžího není osobně odpovědný. „Tuto konkrétní větu jsem neslyšel,“ zpochybnil pak slova šéfa Bílého domu šéf saúdskoarabské diplomacie Ádil Džubajr na stanici Fox News. Biden později v reakci opáčil, že ministr nemluví pravdu.

Zchlazení nadějí po otevření nebe

Na americké výtky k vraždě Chášukdžího a otázce lidských práv reagoval Rijád protiútokem. Korunní princ podotkl, že Washington „také dělal chyby“, Džubajr pak varoval, že USA se vymstilo, když se své hodnoty snažily prosadit v zemích, jako je Afghánistán či Irák.

Saúdská Arábie otevírá vzdušný prostor všem dopravcům, i izraelským

Blízký a Střední východ

Rijád zároveň zchladil přílišná očekávání poté, co v době cesty šéfa Bílého domu oznámil otevření saúdskoarabského vzdušného prostoru všem civilním dopravcům, které znamená zkrácení letů z Asie do Izraele. Zatímco Biden „velký krok“ viděl jako předstupeň budoucí normalizace vztahů mezi Saúdskou Arábií a Izraelem, šéf diplomacie království takový výklad rázně odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám