Hlavní obsah

Bidenova cesta do Saúdské Arábie je pro Chášukdžího snoubenku morální konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Do Saúdské Arábie v pátek přiletí americký prezident Joe Biden. Chce napravit porouchané vztahy a zajistit větší produkci ropy. Pro Hatice Cengizovou, snoubenku novináře Džamála Chášukdžího, kterého v roce 2018 brutálně zavraždili na saúdském konzulátě v Istanbulu, je taková cesta morálně nepřijatelná.

Foto: Profimedia.cz

Hatice Cengizová, snoubenka zavražděného novináře

Článek

„Láme mi to srdce, je to zklamání. Biden ztratí svou morální autoritu, protože upřednostní ropu a účelovost před zásadami a hodnotami,“ řekla Cengizová.

Biden, který kdysi slíbil, že ze Saúdské Arábie udělá „vyvrhele“, se má v pátek setkat s korunním princem, což Cengizová v rozhovoru pro agenturu AP označila za „obrovský ústupek“.

Turecko míní předat případ vraždy novináře Chášukdžího Saúdům

Blízký a Střední východ

Americké zpravodajské služby loni zveřejnily odtajněnou zprávu, podle níž saúdskoarabský princ Mohammed bin Salmán v roce 2018 schválil operaci s cílem „zajmout nebo zabít“ Chášukdžího.

Podle Cengizové by šéf Bílého domu neměl slevit z původních nároků a měl by vyzvat Saúdskou Arábii, která je podle ní „příšerný partner“, aby zapracovala na zákonech podporujících lidská práva.

Chášukdžího snoubenka neskrývá, že je z Bidenovy zahraniční politiky zklamaná. „Jedním z Bidenových slibů bylo, že bude jiný. Byla to pro mě velká naděje, věřit, že Biden pro mě a pro Džamála něco udělá,“ řekla Cengizová.

Doživotně odsouzení vrahové Chášukdžího žijí v luxusních vilách v Rijádu

Blízký a Střední východ

„Místo toho, aby teď byl jiný, tak dělá to samé a objímá se s diktátory v regionu. Je to pro mě velké zklamání,“ uvedla.

Biden: Můj postoj je jasný

Biden neprozradil, zda hodlá téma Chášukdžího vraždy nadhodit při jednání se saúdským princem. „Vždycky mluvím o lidských právech,“ uvedl na konferenci v Izraeli. „Můj postoj k Chášukdžímu byl vždy jasný. Pokud to někdo nechápe, ať už v Saúdské Arábii, nebo kdekoli jinde, pak tu asi nějakou dobu nebyl,“ řekl.

Zpravodajci USA: Vraždu Chášukdžího schválil saudský korunní princ

Zahraniční

Chášukdží, který se narodil v Saúdské Arábii a žil v USA, byl známým a otevřeným kritikem saúdského vedení a pravidelně psal pro list The Washington Post.

Druhého října 2018 ho na saúdském konzulátu v Istanbulu brutálně mučil, zavraždil a jeho tělo rozčtvrtil speciální pilou a rozpustil v kyselině tým jedenácti agentů vyslaných ze Saúdské Arábie, včetně vojáků, příslušníků tajných služeb a forenzního patologa. Novinářovo tělo se nikdy nenalezlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám