Hlavní obsah

Rus se bez pasu i letenky dostal z Kodaně do Los Angeles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko uvěřitelný případ muže, který zřejmě bez pasu i letenky prošel bezpečnostní kontrolou v Kodani a následně odletěl mezinárodním letem do Los Angeles, řeší aktuálně američtí i dánští vyšetřovatelé. Muž, který se agentům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) představil jako Sergej Vladmirovič Očigava, nebyl ani na seznamu cestujících. Sám si prý přitom nepamatuje, jak se na palubu letadla dostal. Podle úřadů jde o občana Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo Scandinavian Airlines na letišti v Los Angeles. Ilustrační foto

Článek

Rusky hovořící muž, který už byl ve Spojených státech obviněn jako černý pasažér, přicestoval 5. listopadu na palubě letadla Scandinavian Airlines. „Nebyl schopen předložit pas nebo vízum ke vstupu do Spojených států,“ uvádí se v žalobě s tím, že původně americkým imigračním úředníkům lhal a tvrdil, že svůj americký pas zapomněl na palubě letadla.

Následná prohlídka jeho tašky a rozhovor s rusky hovořícím agentem FBI situaci příliš neobjasnily. Muž tvrdil, že se jmenuje Sergej Vladimirovič Očigava, kdysi pracoval v Rusku jako ekonom a má akademický titul Ph.D. V místopřísežném prohlášení také řekl, že tři dny nespal a „nechápe, co se děje“, podotkl server stanice ABC News.

Letištní kontrolu v USA vyděsila lebka s podezřelým obsahem

Cestování

Chtěl sníst čokoládu posádce

Podle žaloby měl muž u sebe části ruského a izraelského občanského průkazu, ale žádný kompletní dokument. Američtí úředníci jej navíc nedokázali najít v žádné databázi. Během dvanáctihodinového letu si Očigava podle textu žaloby přesedal, zkonzumoval dvě jídla roznášená palubním personálem a „pokusil sníst čokoládu, která patřila posádce“, uvedl zpravodajský web.

Lise Agerleyová Kürsteinová z kodaňského letiště listu The New York Times (NYT) potvrdila, že bezpečnostní kamery Očigavu před odletem zachytily, jak se po areálu pohybuje bez platné letenky. „Kodaňské letiště poskytlo fotografie a video úřadům, které případ vyšetřují. Bereme tu věc velice vážně,“ řekla s tím, že jsou v plánu opatření k posílení bezpečnosti.

Izraelský exil po invazi na Ukrajinu

Očigavovi v USA za neoprávněný vstup na palubu letadla hrozí až pět let vězení, začátek soudního procesu je naplánován na 26. prosince. Američtí vyšetřovatelé mají za to, že jde o ruského občana, spojení s Izraelem zatím potvrzeno nebylo, oznámil mluvčí kalifornské prokuratury Thom Mrozek. Z nalezených částí dokumentů podle něj vyplývá, že Očigavovi je zřejmě 46 let.

Ruský telegramový kanál Ostarožna, novosti s odvoláním na Očigavovy příbuzné napsal, že muž po 24. únoru 2022 (zahájení ruské invaze na Ukrajinu - pozn. red.) odešel z Ruska do Izraele. Příbuzní podle webu zároveň naznačili, že v poslední době trpěl zvýšenou úzkostí kvůli „geopolitické situaci“. Telegramový kanál také zveřejnil fotografii dotyčného muže.

Očigava podle NYT nechal agenty FBI prohlédnout šest fotografií ve svém mobilním telefonu, než zařízení vypnul. Snímky, které si američtí vyšetřovatelé stihli prohlédnout, ale také mnoho neobjasnily. Fotografie ukazovaly tabuli odletů do nejrůznějších evropských měst, mapu cesty do hostelu v německém městě Kiel a pouliční snímky z „neznámého města“, napsal web.

Rusku zběhl další elitní letec. Přes Dubaj, píše zdroj z tajných služeb

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám