Hlavní obsah

Rozmařilý luxus na Guantánamu stál Američany půl miliardy dolarů

Novinky,
Washington

Na půl miliardy dolarů se vyšplhala rekonstrukce americké základny Guantánamo, když se na ní po 11. září 2001 začal budovat nechvalně známý tábor pro teroristy. Nákladná byla nejen stavba samotné věznice, ale také vybudování luxusních zařízení pro vojáky a vyšetřovatele včetně kavárny Starbucks a 27 různých sportovišť. Pouhá fotbalová brána přišla na 27 000 dolarů, uvedl list Washington Post.

Článek

Do celkové částky přitom nejsou započítány roční výdaje, které činí obvykle 150 miliónů dolarů, což je dvakrát více, než kolik stojí provoz podobného zařízení na půdě USA, uvedl Bílý dům. Do částky také nejsou započítány náklady na tajnou věznici Camp 7 a další podobná zařízení, ani bonusy pro stavební firmy, které v podobných případech jdou do miliónů.

Přestavba celého tábora pro zadržování teroristů mohla podle střízlivých odhadů přijít na dvě miliardy dolarů.

List uvádí výčet nejkřiklavějších případů mrhání peněz amerických daňových poplatníků a rozhazovačnost armády, které stárnou stíhací letadla. Jen samotná vstupní slavobrána s elektronickou tabulí ukazující čas a teplotu s nápisem Vítejte v cizině v žlutomodré kombinaci přišla spolu s menší tabulí na letišti na 188 000 dolarů.

Mrhání prostředky na nevyužitá sportoviště

Opuštěné volejbalové hřiště přišlo na 249 000 dolarů a nepoužívaná dráha pro motokáry stála podle Pentagonu 296 000 dolarů, i když táborové noviny tvrdily, že stála 400 000. Motokáry na elektrický pohon byly schopné ujet jen jedno dvě kola.

V areálu je 17 hřišť, mimo jiné dvě baseballová a jedno fotbalové, která stála 7,3 miliónu dolarů. Skate park přišel na 164 000, hřiště na in-line hokej na 97 000.

Postaven byl i areál dětských hřišť v rozsahu plánovaném na populaci 2800 až 5500 lidí podle kvality bydlení. Na základně je 398 dětí mladších 18 let. Hřiště, jaké stojí v USA běžně polovinu až třetinu, jsou prázdná.

Kavárna, KFC i pub za statisíce

Pentagon také utratil 683 000 dolarů na renovaci kavárny, kde se prodává zmrzlina a káva Starbucks. Dalších 773 000 utratil ze přestavbu nepoužívané budovy na restaurace KFC a Taco Bell. A pokračuje stavba irského pubu O´Kelly.

Útraty ale tvrdě hájí kapitán Steven H. Blaisdell: „Protože GTMO je izolovaná a odlehlá základna bez přístupu ke společnosti za jejími hranicemi, musí být všechny služby poskytovány na základně.“

Prudký růst nákladů

Prudký růst výdajů začal v únoru 2002, když Pentagon uzavřel kontrakt se stavební firmou Kellogg, Brown & Root (KBR) na vybudování plotu a vězeňského tábora a souvisejících zařízení za 169 miliónů. Tato částka nezahrnuje bonusy a ministerstvo obrany je nikdy nezveřejnilo nejen u KBR, ale ani u dalších firem. KBR mimochodem patří pod ropný koncern Halliburton, spojený s bývalým viceprezidentem Dickem Cheneyem.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Náklady na stavbu byly o polovinu vyšší než v USA, protože se veškerý materiál dopravoval z Floridy. Samotný tábor pro vězně je ale už delší dobu prázdný a prohánějí se v něm hlodavci, protože vězně přemístili do nové budovy.

Výdaje rostly, počet vězňů klesal

Dalších 18,2 miliónu dolarů stála vězeňská nemocnice a 2,9 miliónu psychiatrické oddělení s 12 lůžky zaměřené mimo jiné i na behaviorální terapii.

Na dalších 690 tisíc dolarů přišlo vybudování velitelství, které bylo dokončeno v dubnu 2009, tedy tři měsíce poté, co nový prezident Barack Obama oznámil, že se tábor uzavře.

Dalších 2,2 miliónu se utratilo za renovaci dvou baráků na hotel Days Inn s 56 pokoji a společenskými místnostmi pro právníky a novináře sledující procesy. Budova je ovšem stále prázdná.

V roce 2006 chtěl Pentagon vybudovat na základně stálý soud za 125 miliónů, nakonec ale dal přednost prefabrikované budově za 13, 4 miliónu, která se údajně dá rozmontovat.

Utrácelo se, i když se počet vězňů snižoval z 680 v květnu 2003 na současných 181.

Reklama

Výběr článků

Načítám