Hlavní obsah

Romney vyhrál primárky v Illinois a zvýšil náskok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago
Aktualizováno

Mitt Romney se v úterý o něco více přiblížil kandidatuře na prezidenta USA. Vyhrál primárky ve státě Illinois. Porazil svého největšího soupeře, kterým je konzervativní exsenátor Rick Santorum, a mezi čtyřmi uchazeči má nejsilnější pozici, aby mohl bojovat s demokratem Barackem Obamou.

Foto: Jeff Haynes, Reuters

Mitt Romney se raduje po oznámení výsledků volby ve státě Illinois.

Článek

Romneyho soupeři už mají na získání většiny delegátů na srpnový sjezd strany, jenž rozhodne o republikánském kandidátu na prezidenta, už jen teoretickou naději.

Je ale možné, že další delegáty si rozdělí mezi sebe a většinu se nepovede získat ani Romneymu. Ani jeden z trojice Rick Santorum, Newt Gingrich a Ron Paul zatím neoznámil, že by ze souboje odstoupil.

Foto: Novinky

Primárky USA

Předběžné výsledky ukazují, že v Illinois uštědřil Santorumovi výraznou porážku. Po sečtení více než poloviny hlasů vedl poměrem 47 ku 35 procentům hlasů. Pokud takový bude i konečný stav, pak bývalému senátorovi nepomohly ostré útoky na jeho rivala v posledních dnech ani očekávaná podpora konzervativních a nábožensky založených venkovských voličů. Ti obvykle umírněnému, ale i názorově nestálému Romneymu nejsou nakloněni.

I to je podle agentury AP jeden z důvodů, proč musí favorit republikánských primárek vydávat hodně sil a peněz na souboj s bývalým senátorem Santorumem, který ještě donedávna nebyl celostátně známý.

Kritizoval Obamu

Bývalý podnikatel a multimilionář Romney projev k příznivcům po vítězství v Chicagu věnoval kritice prezidenta Baracka Obamy, pro nějž je Illinois domovským státem. Vyzdvihl své zkušenosti z byznysu a vylíčil svůj obdiv k americkému systému volné soutěže. Současný šéf Bílého domu, který "nedaleko odtud na učil na univerzitě", jej naopak jako bývalý profesor ústavního práva podle bývalého guvernéra nechápe, a měl by jej proto nahradit někdo schopnější.

"Je čas říct tato slova: Už toho bylo dost!" uvedl bývalý guvernér. Svým příznivcům slíbil, že Spojeným státům navrátí ekonomickou sílu i vážnost ve světě. "Čeká nás světlejší budoucnost, než jsou tyto ztrápené časy," řekl Romney, který se v projevu věnoval jenom Obamovi, a ne své republikánské konkurenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám