Hlavní obsah

Řidiči bin Ládina zrušil soud trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Federální soud v americkém hlavním městě Washingtonu zrušil několik let starý rozsudek nad bývalým řidičem šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. Jemenec Sálim Ahmad Hamdan byl podle něj v roce 2008 odsouzen vojenskou komisí na základně Guantánamo za "materiální podporu" teroristů nespravedlivě, napsal ve středu list The Washington Post.

Foto: Janet Hamlin, Reuters

Archivní kresba Sálima Hamdana u soudu na základně Guantánamo

Článek

Hamdan tehdy dostal trest 5,5 roku vězení, v roce 2009 ale byl propuštěn ke své rodině do Jemenu. Od trestu se totiž odečetlo pět let, které už strávil na základně v Guantánamu, kde Američané drží lidi podezřelé z teroristických aktivit.

Odvolací soud nyní vyhověl Hamdanovu názoru, že mezinárodní právo v době, kdy byl obžalován z napomáhání síti Al-Káida, nepovažovalo materiální podporu terorismu za válečný zločin. Hamdanův právník Joseph McMillan verdikt přivítal. "Potěšilo nás, že americké soudy i v době obav o národní bezpečnost jsou připravené takto podpořit vládu práva," podotkl.

Bývalý bin Ládinův řidič u amerických soudů oslavil již druhé vítězství. V roce 2006 vyhověl Nejvyšší soud Spojených států jeho námitce, že vojenské komise v tehdejší podobě neměly dostatečné pravomoci na to, aby jej mohly soudit. Americká vláda v reakci na verdikt připravila zvláštní zákon, který status vojenských komisí upravil.

Řidič prý o aktivitách Al-Káidy nevěděl

Podle deníku The New York Times ale nový rozsudek systém vojenských komisí opět zpochybňuje. Většina zadržovaných na Guantánamu je totiž v podobné situaci jako Hamdan, když nečelí obvinění kvůli konkrétním teroristickým plánům, ale například kvůli účasti ve výcvikových táborech Al-Káidy či poskytnutí nějaké pomoci této teroristické síti. Vzhledem k tomu, že i oni se do věznice dostali před rokem 2006, nelze je podobně jako Hamdana odsoudit.

Hamdan byl zadržen v Afghánistánu koncem listopadu 2011. Podle žalobců patřil k nejužšímu vedení Al-Káidy a ve chvíli zatčení směřoval na bojiště. V autě měl údajně dvě rakety země-vzduch.

Hamdan tvrdil, že se nikdy nestal členem Al-Káidy a že nevěděl o její činnosti před tím, než začal pracovat jako bin Ládinův řidič. Přiznal, že pro bin Ládina v Afghánistánu pracoval v letech 1997 až 2001.

Reklama

Výběr článků

Načítám