Hlavní obsah

Republikánským kandidátem na šéfa Sněmovny reprezentantů je Scalise. Dost hlasů ale zřejmě nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí republikáni navrhnou na předsedu Sněmovny reprezentantů Stevea Scalise. Nahradit by měl jiného republikána Kevina McCarthyho, kterého osm spolustraníků spolu s menšinovými demokraty svrhlo minulý týden. Rozhodnutí republikánů však bylo velmi těsné a výsledek finálního hlasování obestírala nejistota. Demokraté navrhnou vlastního kandidáta Hakeema Jeffriese. Sněmovna reprezentantů o novém předsedovi hlasovat ve středu nebude, Scalise by patrně potřebné hlasy zatím nezískal, upozornila CNN.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Republikánský kongresman Steve Scalise

Článek

Scalise si zajistil republikánskou nominaci, když získal 113 hlasů, Jordan však dokázal přesvědčit 99 spolustraníků. Vzhledem k velmi těsné většině republikánů a nejistotě, jak se všichni zákonodárci této strany zachovají, byl výsledek otevřený, podotkl zpravodajský web The Hill.

Podotkl přitom, že McCarthy počátkem letošního roku potřeboval bezprecedentních patnáct kol hlasování, než přesvědčil dostatečný počet spolustraníků a byl konečně do čela Sněmovny zvolen.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Republikánský kongresman Jim Jordan

Osmapadesátiletý Scalise z Louisiany je šéfem republikánské sněmovní většiny, odpůrcem sesazeného předsedy sněmovny Kevina McCarthyho a zástupcem konzervativního křídla Republikánské strany. Jeho vnitrostranického rivala, šéfa právního výboru Jima Jordana, podporoval mimo jiné i americký exprezident Donald Trump.

Předchozí republikánský šéf sněmovny čelil od počátku nedůvěře poměrně nesourodé skupiny svých stranických kolegů; vše vyvrcholilo po zářijovém sporu ohledně vládních výdajů, když McCarthy přistoupil na kompromisní rozpočtový postup za hrozícího ochromení vlády. Lídr jeho kritiků Matt Gaetz navrhl jeho odvolání a tato iniciativa uspěla, když ji podpořilo sedm dalších republikánů a všichni demokraté.

Foto: Leah Millis, Reuters

Demokratický kongresman Hakeem Jeffries

McCarthy se stal prvním odvolaným předsedou ve více než 200 let trvajících dějinách Sněmovny reprezentantů. Hledání jeho nástupce probíhá v momentě, kdy je stále na obzoru hrozba tzv. shutdownu vlády kvůli absenci rozpočtu a kdy vláda prezidenta Joea Bidena volá po uvolnění dalších financí na podporu Ukrajiny. Výčet naléhavých otázek nyní rozšiřuje palestinský útok na Izrael, který by mohl rovněž vyžadovat intervenci Kongresu.

Ať už volba předsedy dopadne jakkoli, nic to nezmění na skutečnosti, že zbylé dvě složky zákonodárného procesu, tedy Senát a Bílý dům, kontroluje Demokratická strana, což vyvolává potřebu kompromisních řešení legislativních sporů. Nový předseda sněmovny by se tak mohl rychle dostat do stejných problémů jako jeho předchůdce.

Americký chaos. Republikáni jsou v šoku z náhle odvolaného šéfa Sněmovny

Amerika

Historické hlasování. McCarthy byl odvolán z čela Sněmovny reprezentantů

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Steve Scalise
Hakeem Jeffries

Výběr článků

Načítám