Hlavní obsah

Republikáni úmyslně zahltili linky, vysvětlují nekonečné sčítání hlasů v Iowě demokraté

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iowa

Primárky amerických demokratů v Iowě těsně vyhrál Pete Buttigieg. Sčítání hlasů ale vinou selhání mobilní aplikace trvalo celé čtyři dny. Prodlevě podle demokratů pomohli také republikánští voliči. Ti prý úmyslně zahltili telefonní linky, uvedl The Independent.

Foto: Eileen Meslar, ČTK/AP

Člen Sandersova volebního týmu přepočítává výsledky primárních voleb demokratů v Iowě

Článek

Pomocníci totiž kvůli výpadku aplikace využívali právě telefonní linky, aby hlásili výsledky z jednotlivých volebních okrsků. Demokraté ale tvrdí, že linku úmyslně zahltili příznivci Donalda Trumpa, kteří vyslovovali podporu současnému prezidentovi.

SPECIÁL: Americké primárky 2020

Speciály

K tajnému číslu na ústředí demokratů se dostali díky fotce, kterou někdo zveřejnil online a na které bylo číslo zveřejněno, uvedl jeden z nejmenovaných demokratů pro agenturu Bloomberg News. Tu vlastní jeden z kandidátů na prezidenta Michael Bloomberg.

Čtyřdenní prodlevu každopádně ve svůj prospěch využil současný šéf Bílého domu Donald Trump. „Jejich primárky jsou nepředvídatelnou katastrofou. Nic nefunguje, stejně jako když vedli zemi,“ napsal na Twitteru.

Primárky demokratů nakonec po sečtení všech hlasů vyhrál v Iowě Pete Buttigieg s těsným náskokem před Berniem Sandersem. Oba získali jedenáct delegátů, kteří na letním nominačním sjezdu strany budou volit prezidentského kandidáta.

Další primární volby se uskuteční 11. února v New Hampshire.

Reklama

Výběr článků

Načítám