Hlavní obsah

Republikáni před primárkami na Floridě přitvrdili

BBC, Novinky, The Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ORLANDO

Republikáni John McCain a Mitt Romney na sebe před úterními primárkami tvrdě útočili. Oba mají na Floridě největší naději zvítězit, předvolební průzkumy mírně favorizují McCaina, kterého upřednostňuje třetina voličů. Romney ale za ním zaostává jen o několik procent.

Foto: Carlos Barria , Reuters

John McCain má největší šanci vyhrát primárky na Floridě.

Článek

Bývalý guvernér Massachusetts, milionář Mitt Romney, který ve svém programu klade důraz na ekonomiku, sdělil, že McCain by vedl zemi "liberálně demokratickým směrem“. Podle něj McCainova podpora legislativy o energetice a legalizace imigrace je v rozporu s konzervativními hodnotami republikánů.

McCainova mluvčí okamžitě Romneyho napadla, že v otázce energetiky měnil názory. Arizonský senátor a veterán z vietnamské války John McCain pak ještě přitvrdil, když řekl: "Kampaň Mitta Romneyho je postavena na podvodném výprodeji pro voliče. Pravdou je, že Mitt Romney byl liberálním guvernérem Massachusetts, který zvýšil daně a řídil ekonomiku Massachusetts nekompetentně."

Romney zasmečoval, že McCain také obrací: "Senátor McCain byl proti Bushově plánu na omezení daní, a teď je pro Bushův plán. Byl proti etanolu (v palivech), pak pro etanol a nyní je proti etanolu.“ Podle něj etanol podporoval v Iowě, kde se pěstuje hodně kukuřice. Romney to shrnul slovy: "Myslím si, že senátor McCain je ochotný říci cokoli, aby byl zvolen. Na tuhle práci čekal dlouho, velmi dlouho.“

Giuliani bojuje o šanci

O svou poslední šanci na Floridě bojuje bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani, který posledních několik měsíců na Floridě žije. Přesto má sotva patnáctiprocentní podporu, což potvrdil i malý zájem o jeho předvolení shromáždění v Orlandu.

"Zítra zvítězíme na Floridě,“ tvrdil a dodal, “jestliže vyhrajeme tady na Floridě, vyhrajeme nominaci republikánů. A pak vyhrajeme prezidentský úřad."

Bývalý arkansaský guvernér Mike Huckabee na Floridě nevedl agresivní kampaň, připravuje se na volební superúterý 5. února, a agitoval v Nashvillu, odkud se ale vrátil do Tampy.

Tresty za předčasné primárky

Hlasování, které je považováno za klíčové, neboť v něm smějí odevzdat hlasy jen republikánští voliči, se má účastnit 470 000 republikánů. Navíc na Floridě platí, že vítěz bere všechno, tedy že všichni zástupci floridských republikánů budou hlasovat pro toho, kdo vyhraje.

Na stranickém sjezdu však nebude 114 delegátů, ale pouze 57. Strana potrestala snížením počtu delegátů na polovinu ty státy, které se rozhodly pořádat primárky dříve než v únoru.

Ještě radikálněji postupovali demokraté, kteří tyto státy potrestali tím, že nebudou mít na sjezdu žádné zástupce. Týká se to i Floridy, kde se proto nekoná žádná kampaň demokratů. Na 404 000 demokratických voličů přesto odevzdá své hlasy. Ve vítězství doufá senátorka Hillary Clintonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám