Hlavní obsah

Republikáni mají dalšího kandidáta na předsedu Sněmovny reprezentantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí republikáni mají dalšího kandidáta na předsedu Sněmovny reprezentantů, kterým je zákonodárce Mike Johnson z Louisiany. Předchozí tři kandidáti na tento důležitý post neuspěli – buď nedostali dost hlasů, nebo z volby odstoupili.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Republikánský kandidát na předsedu Sněmovny reprezentantů Mike Johnson

Článek

To byl podle AP i případ dosud posledního kandidáta Toma Emmera, který se v úterý jen pár hodin poté, co ho straničtí kolegové nominovali, vzdal kandidatury, protože se ukázalo, že nebude mít dostatečnou podporu.

Protože mají republikáni, v jejichž straně se mísí několik politických proudů, v dolní komoře amerického parlamentu většinu jen v poměru 221 ku 212, je potřeba, aby pro nového předsedu zvedli ruku skoro všichni, což se zatím nestalo.

Zvrátit trend v „téměř absurdním cyklu vnitropolitického boje“, jak o něm píše AP, se teď pokusí jedenapadesátiletý právník Johnson.

Zákonodárná komora od nedávného odvolání Kevina McCarthyho z předsednického postu zůstává už třetím týdnem prakticky neschopná akce. Sněmovna s prozatímním předsedou Patrickem McHenrym nemůže reagovat ani na žádost prezidenta Joea Bidena o schválení další podpory pro Izrael a Ukrajinu, jednat o financování bezpečnostních opatření na amerických hranicích či penězích na chod americké vlády, která nyní funguje jen díky dočasnému zákonnému opatření a 17. listopadu jí opět hrozí paralýza.

Vyhrožují nám smrtí, stěžují si rozhádaní republikáni, kterým se stále nedaří zvolit šéfa Sněmovny USA

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám