Hlavní obsah

Vyhrožují nám smrtí, stěžují si rozhádaní republikáni, kterým se stále nedaří zvolit šéfa Sněmovny USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve stále smutnější divadlo se zvrhává volba nového šéfa americké Sněmovny reprezentantů. Ti kongresmani z řad většinových republikánů, kteří ani napodruhé nepodpořili svého spolustraníka Jima Jordana, si nyní stěžují, že čelí soustavnému zastrašování včetně výhrůžek smrtí. Konzervativec Jordan, který patří k blízkým spojencům exprezidenta Donalda Trumpa, výhrůžky odsoudil. Podle jeho spolustraníků ale neustávají.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Republikán Jim Jordan po středečním hlasování

Článek

„Dostala jsem věrohodné výhrůžky smrtí a množství zastrašujících telefonátů,“ oznámila republikánská kongresmanka Marianne Millerová-Meeksová, která původně Jordana podpořila, ale později hlasovala pro jeho protikandidáta. „Jedna věc, kterou nemůžu vystát, je šikana nebo její podpora,“ dodala.

„Jdi do pr… a chcípni,“ začíná zase zpráva plná výhrůžek a nadávek, kterou údajně dostal republikánský kongresman Nick LaLota. „Výhrůžek se nezaleknu,“ napsal zákonodárce, který zprávu sdílel na sociální síti X.

„Tvůj manžel už nikdy nebude zastávat žádnou politickou funkci. Je to takový zkrachovalec a zoufalec,“ napsal zase údajně kdosi manželce Jordanova vnitrostranického oponenta Dona Bacona. „Má manželka dostává i anonymní telefonáty,“ postěžoval si Bacon.

„Upřímně řečeno, jen na základě toho, čím jsme si já a můj tým za posledních 24 nebo 48 hodin prošli, je zřejmé, jaká je strategie: útočit, útočit, útočit. Útočit na ty, kdo nesouhlasí, zválcovat je, aby se podrobili,“ podotkl další z republikánských kongresmanů Steve Womack.

Jordan už se proti zastrašování svých vnitrostranických oponentů veřejně ohradil. „Žádný Američan by neměl obtěžovat druhého kvůli jeho přesvědčení. Odsuzujeme všechny hrozby vůči našim kolegům a je nezbytné, abychom se spojili. Přestaňte. Je to ohavné,“ napsal na sociální síti X.

„Řekl mi, že za tím nestál a že žádal lidi, aby přestali. Ale pokud ty lidi požádal, aby toho nechali, proč ho neposlouchají?“ tázal se stranický kolega Carlos Gimenez, který Jordana kvůli výhrůžkám přímo konfrontoval.

Ochromení republikáni

Bezprecedentní krize v americké Sněmovně reprezentantů trvá od 3. října, kdy o funkci předsedy přišel republikán Kevin McCarthy v důsledku dlouhotrvajících sporů mezi frakcemi v jeho straně. Těsná sněmovní většina Republikánské strany zůstává nejednotná a její hlavní kandidát Jim Jordan při středečním hlasování zaostal za potřebným počtem hlasů ještě výrazněji než v úterý.

Nejvíc hlasů opět dostal kandidát menšinových demokratů Hakeem Jeffries, ke zvolení mu to ale nestačilo. Jordan patří k blízkým Trumpovým spojencům a podílel se na jeho snaze zvrátit výsledky prezidentských voleb z roku 2020 a stále tvrdí, že republikánský kandidát tehdy zvítězil.

Nyní se spekuluje o hlasování o návrhu, který by přisoudil pravomoci prozatímnímu šéfovi komory Patrickovi McHenrymu, aby dolní komora Kongresu mohla projednat návrh vládního rozpočtu a další nezbytnou agendu.

Republikánským kandidátem na šéfa Sněmovny reprezentantů je Scalise. Dost hlasů ale zřejmě nemá

Amerika

Americký chaos. Republikáni jsou v šoku z náhle odvolaného šéfa Sněmovny

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám