Hlavní obsah

Republikán Scalise čelil na stadionu spršce kulek, pachatel je mrtev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexandria
Aktualizováno

V Alexandrii v americkém státě Virginia ve středu ráno postřelili vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Steva Scalise. Uvedla to CNN. Postřelen byl na baseballovém hřišti spolu se svým tajemníkem a dalšími lidmi. Scalise je ve stabilizovaném stavu. Vypáleno bylo několik desítek ran a zakrvácený Scalise se z plochy stadionu odplazil. Pachatelem byl 66letý muž, kterého policie postřelila a později zemřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Postřeleného Scalise převezli do nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

O smrti 66 letého střelce Jamese T. Hodgkinsona informoval americký prezident Donald J. Trump. Policie už dříve uvedla, že byl zraněn a zadržen. Senátor Mike Lee ale už dříve řekl televizi Fox News, že útočník byl zastřelen.

Ráno byl Scalise se svým poradcem a dalšími republikány na baseballovém hřišti, kde se kongresmani rozcvičovali. Politici se připravovali na tradiční utkání s demokraty v baseballu. V 7:15 (14:15 SELČ) po nich začal střílet muž z pušky. Slyšet bylo asi padesát výstřelů, protože policisté palbu opětovali.

Podle stanice Fox News byl Scalise trefen do boku. Podle některých zpráv ale byl zasažen více střelami. Politik není ohrožen na životě. Rána musela být kvůli silnému krvácení podvázána, což udělal další politik svým páskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odvážejí zraněné z baseballového hřiště v Alexandrii (video je bez zvuku)Video: Reuters

Republikán Mo Brook v tweetu uvedl, že bylo vypáleno přes padesát ran. První ránu slyšel za třetí metou: „Viděl jsem pušku a kousek těla a pak jsem slyšel další ránu a uvědomil jsem si, že je tam aktivní střelec. V tu chvíli jsem uslyšel křik Steva Scalise za druhou metou. Byl zasažen.“

Foto: Cliff Owen, ČTK/AP

Policisté a záchranáři u místa střelby

Brooks uvedl, že běžel k první metě, protože palba pokračovala. Dodal, že viděl Scalise, jak se plazí ze hřiště a nechává za sebou krvavou stopu.

Zasažen byl i Scalisův poradce a dva policisté z ochranky, uvedl web Mediate. Podle jiných zdrojů byl zasažen jen jeden z policistů.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Steve Scalise

Arizonský senátor Jeff Flake popsal útočníka: „Vypadal na čtyřicet, možná padesát, bílý s tmavými vlasy v modré košili a myslím v džínách.“ Flake dodal, že jediné štěstí bylo, že kvůli účasti Scalise byla na místě policie Kapitolu. Jinak by prý mohlo vše skončit masakrem.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce republikánské většiny v americké Sněmovně reprezentantů Steve Scalise

Policie zatím nezveřejnila motiv Hodgkinsona pocházejícího z Belleville ve státě Illinois. Na facebookové stránce muže s tímto jménem je ale podle NBC hodně komentářů proti Donaldu Trumpovi a podporujících levicového kandidáta demokratů Bernieho Sanderse. „Trump je zrádce, Trump zničil naši demokracii, je načase zničit Trumpa a spol.," stojí na jeho účtu.

Sanders, který loni soupeřil s Hillary Clintonovou o nominaci demokratů na prezidentský úřad, čin označil za hrůzný a vyjádřil nad ním smutek. Řekl zároveň, že útočník byl zřejmě dobrovolným aktivistou během jeho volební kampaně.

Dva republikánští poslanci Ron DeSantis a Jeff Duncan vypověděli, že se jich muž ptal, zda na baseballovém stadionu trénují republikáni, nebo demokraté.  

Reklama

Výběr článků

Načítám