Hlavní obsah

Rebelujícího farmáře policista zastřelil zezadu. FBI zveřejnila video

Portland

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ve čtvrtek zveřejnil video úterního zastřelení rančera LaVoye Finicuma, jednoho z farmářů, kteří od počátku ledna okupovali správní středisko národního parku Malheur v Oregonu. Rančera zastřelil zasahující policista zezadu. Podle FBI byl muž ozbrojený a policista se důvodně obával, že sahá do kapsy pro zbraň.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: FBI zveřejnila video ze zastřelení rančeraVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme si vědomi toho, že kolují různé verze toho, co se stalo, z nichž většina je nepřesná a některé jsou štvavé,“ vysvětlil zástupce FBI Greg Bretzing zveřejnění videa z incidentu.

Záběry pořízené z policejní helikoptéry ukazují, že Finicum jel v pickupu po silnici proti policejnímu zátarasu. V rychlosti se ho snažil objet, ale skončil ve vysokém sněhu. Když z vozu vystoupil, vyběhl proti němu policista s namířenou pistolí. Finicum dal ruce od sebe, aby ukázal, že nemá v ruce zbraň.

Zezadu se k němu blížil ještě jeden policista. V tu chvíli Finicum dal znovu ruce k tělu. Podle FBI se policistovi vzadu zdálo, že sahá do kapsy, a proto vystřelil. Muž byl na místě mrtvý.

Podle FBI jednal policista odůvodněně, posléze se totiž ukázalo, že rančer u sebe měl nabitou zbraň.

Finicum patřil ke skupině farmářů, která po Novém roce obsadila správní sídlo parku Malheur, které bylo o víkendu prázdné. Farmáři usilovali o zastavení rozšiřování parku, údajně na půdu, která patří jim, a také o propuštění dvou svých kolegů, odsouzených za žhářství. Mluvčí rebelů Ammon Bundy prohlašoval, že farmáři jsou za věc ochotni třeba položit život. [celá zpráva]

Policie jich v úterý několik zatkla včetně předáka Bundyho. Správní středisko nicméně nadále okupují nejméně čtyři farmáři. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám