Hlavní obsah

Odbojné farmáře v Oregonu po měsíci zatkli, jednoho policie zastřelila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portland

Policie v americkém státě Oregon zastřelila jednoho farmáře, který společně s dalšími na počátku ledna obsadil správní středisko národního parku Malheur. Sedm dalších farmářů policisté zatkli. Farmáři protestují proti odsouzení svých kolegů za žhářství a také proti údajnému záboru jejich půdy.

Foto: ČTK/AP

Jeden z rebelů v parku Malheur v Oregonu

Článek

Mezi zatčenými je i vůdce rebelů Ammon Bundy, který na začátku ledna prohlašoval, že se svou skupinu je připraven bránit se na život a na smrt.

Při přestřelce policie jednoho farmáře zabila, další byl zraněn. Několik dalších farmářů v oblasti parku Malheur zůstává a policie ve spolupráci s FBI je obklíčila.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Bundyho skupina vyzbrojená útočnými puškami a vybavená proviantem obsadila středisko parku Malheur na počátku ledna. Budovy byly přes víkend opuštěné, čehož muži využili. Zablokovali také příjezdové cesty, na nichž rozestavěli stráže. [celá zpráva]

Protestovali tak proti rozšiřování parku, údajně na jejich úkor, a také proti novému trestu pro své sousedy, otce a syna Dwighta a Stevena Hammondovy.

Ti byli odsouzeni za žhářství na pozemcích, které si pronajímali od státu. Argumentovali, že zakládali požáry, protože se chtěli zbavit plevele, podle soudu to ale dělali proto, aby zametli stopy po nelegálním lovu. Své tresty v délce tři měsíce a jeden rok si už Hammondovi odseděli, ale nedávno soud dodatečně rozhodl o prodloužení trestu o čtyři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám