Hlavní obsah

V Oregonu řeší vzpouru ozbrojených farmářů

Portland

Skupina ozbrojených farmářů v americkém státě Oregon obsadila správní středisko národního parku Malheur na protest proti odsouzení svých kolegů za žhářství. Nelíbí se jim také, že se národní park rozšiřuje, údajně na úkor místních farmářů. Z místa prý jenom tak neodejdou a v nejhorším případě jsou na něm ochotni zemřít.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Farmáři tvrdí, že v odporu setrvají.

Článek

„Jsme tady proto, že lidi už jsou dost dlouho zneužíváni. Berou jim půdu a prostředky, takže je to doslova uvrhlo do chudoby,“ uvedl předák rebelů Ammon Bundy, jehož otec Cliven Bundy vedl před dvěma lety podobný ozbrojený protest proti údajnému zabírání farmářské půdy státem.

Bundyho skupina vyzbrojená útočnými puškami v sobotu obsadila středisko parku Malheur, které bylo přes víkend opuštěné, a zablokovala příjezdové cesty, které stráží ozbrojení muži. Ozbrojenci, které některá média označují za milice, ohlásili, že na místě setrvají, dokud bude třeba. Jsou prý připraveni položit i život. Není zcela jasné, za jakých podmínek by byli ochotni protest ukončit.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rebelové také požadují zrušení trestu pro své sousedy, otce a syna Dwighta a Stevena Hammondovy. Ti byli odsouzeni za žhářství na pozemcích, které si pronajímali od státu. Své tresty v délce tři měsíce a jeden rok si už odseděli, ale nedávno soud dodatečně rozhodl o prodloužení trestu o čtyři roky.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Farmáři tvrdí, že v odporu setrvají.

Prokuratura muže viní z úmyslného založení požárů v letech 2001 a 2006, při nichž bylo na několik let zničeno více než 50 hektarů státních pozemků a ohroženy životy hasičů. Otec se synem argumentovali, že se chtěli zbavit plevele, podle soudu ale požáry zakládali proto, aby zametli stopy po nelegálním lovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám