Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour se po dvou týdnech vrátil na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral
Aktualizováno

V pondělí ráno v 4:20 SEČ, kdy v USA ještě panovala tma, přistál na floridském Mysu Canaveral raketoplán Endeavour. Šestičlenná posádka strávila v kosmu dva týdny. Cílem mise bylo dokončit mezinárodní orbitální stanici ISS. Rozšířili ji o vyhlídkový modul Cupola a novou obytnou sekci Tranquility.

Článek

Raketoplán přistál podle plánu, i když americká kosmická agentura NASA varovala, že přistání může překazit déšť a zvýšená oblačnost. Šéf mise LeRoy Cain v sobotu odhadoval šance na vhodné počasí pro přistání v plánovaném termínu pouze 50 na 50. Počasí se však umoudřilo.

Foto: Pierre Du Charme, Reuters

Raketoplán po dosednutí

Výstavba ISS je nyní prakticky dokončena. Od roku 1998 ji budovalo 16 států a přišla asi na 100 miliard dolarů. Poslední velký díl, vyhlídkový modul Cupola a novou sekci Tranquility, dopravil na orbitální komplex právě při nynější misi Endeavour. Vyhlídkový modul má sedm oken, z nichž prostřední kruhové o průměru 79 centimetrů je největší, jaké kdy člověk ve vesmíru instaloval. [celá zpráva]

Během dalších čtyř misí raketoplánů bude ISS zcela dokončena a plně vybavena. Závěrem roku NASA provoz tří raketoplánů ukončí.

Reklama

Související články

Do vesmíru odstartoval raketoplán Endeavour

Raketoplán Endeavour v pondělí odstartoval k mezinárodní orbitální stanici ISS. Dopraví k ní nový americký modul Tranquility a evropský modul Cupola, které po...

Výběr článků

Načítám