Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour se spojil s orbitální stanicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Raketoplán Endeavour se šesti astronauty na palubě ve středu v 6:06 SEČ přistál u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Během třináctidenní mise Endeavouru jsou podle NASA naplánovány tři výstupy do volného prostoru.

Článek

"Spojení potvrzeno," uvedlo v 6.06 řídící Johnsonovo kosmické středisko.

Podle americké kosmické agentury NASA nemá Endeavour zřejmě žádné poškození. Při startu zasáhly jeho tepelný štít kusy zmrzlé pěny z vnější nádrže. Ale kontrola, kterou provedli kosmonauti během letu, žádné poškození neobjevila.

Raketoplán, který startoval z floridského Mysu Canaveral v pondělí, dopravil k ISS nový americký modul Tranquility a evropský modul Cupola. Po jejich připojení bude ISS kompletní z 98 procent. Nové moduly rozšíří obytný prostor stanice a umožní kosmonautům dokonalý výhled.

Posádka raketoplánu stráví na vesmírné stanici více než týden. Od čtvrtka začnou instalovat nové moduly a pomohou také s údržbou stanice, na níž nyní žije pět astronautů.

Reklama

Související články

Do vesmíru odstartoval raketoplán Endeavour

Raketoplán Endeavour v pondělí odstartoval k mezinárodní orbitální stanici ISS. Dopraví k ní nový americký modul Tranquility a evropský modul Cupola, které po...

Výběr článků

Načítám