Hlavní obsah

Putin nabízí nahrávku rozhovoru Trumpa s Lavrovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin je připraven dát americkým zákonodárcům k dispozici záznam rozhovoru mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ruským šéfem diplomacie Sergejem Lavrovem z minulého týdne. Šéf Bílého domu čelí kritice, že během schůzky v Bílém domě vyzradil Lavrovovi tajné informace zpravodajských služeb.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem

Článek

„Pokud to administrativa Spojených států uzná za možné, jsme připraveni poskytnout Kongresu a Senátu (USA) záznam rozhovoru mezi Lavrovem a Trumpem,“ prohlásil podle agentury AP ruský prezident.

Putin zároveň na tiskové konferenci po boku italského premiéra Paola Gentiloniho popřel, že by Trump Lavrovovi minulý týden během rozhovorů v Bílém domě sdělil jakoukoliv utajovanou informaci. Má pro to prý důkazy. Konkrétně přepis celého rozhovoru.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

S informací, že Trump šéfovi ruské diplomacie sdělil utajované informace, které Američané získali od zpravodajců spojenecké země, přišel začátkem týdne deník The Washington Post. [celá zpráva]

Mělo se jednat o informaci související s džihádisty Islámského státu a s rizikem, které mnohou znamenat notebooky na palubách dopravních letadel. Prozrazením informace týkající se radikálů podle lidí citovaných listem ohrozil Trump zásadní zpravodajský zdroj USA.

Trump to nepopřel ani nepotvrdil. Na Twitteru ale poznamenal, že má právo předávat Rusku informace. [celá zpráva]

Politická schizofrenie, soudí Putin

Deník The New York Times ve středu napsal, že onou spojeneckou zemí, jež Američanům předala informace, byl Izrael. [celá zpráva]

Ruský prezident Putin ve středu poslední vývoj na americké politické scéně okomentoval prohlášením, že nemá jiné vysvětlení, než že jde ze strany Američanů o politickou schizofrenii.

Reklama

Výběr článků

Načítám