Hlavní obsah

První američtí voliči již začali vybírat prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RICHMOND

V americkém státě Virginie začali v sobotu první voliči vybírat prezidenta USA. Virginie je jedním z 36 amerických států, jež letos umožní předčasné hlasování občanům, kteří se z různých důvodů nebudou moci k urnám dostavit v řádný termín voleb 4. listopadu. Na výběr mají mezi kandidátem Demokratické strany Barackem Obamou a jeho republikánským soupeřem Johnem McCainem.

Článek

Očekává se rekordní počet lidí, kteří budou hlasovat poštou či osobně před oficiálním termínem - až 40 miliónů, tedy asi třetina všech registrovaných voličů v zemi.

Vedle Virginie, kde hlasování začalo v pátek, budou mít lidé možnost v příštích týdnech hlasovat předčasně mimo jiné také na Floridě, v Ohiu, ve Wisconsinu, v Iowě a v Minnesotě, tedy ve státech, v nichž jsou podle průzkumů šance obou kandidátů vyrovnané, a proto zde budou usilovat o každý hlas.

Ještě v roce 2000 umožnilo hlasování před stanoveným termínem pouze 11 států. Letos mají tuto možnost voliči, kteří budou v den konání voleb zaneprázdněni nebo mimo trvalé bydliště, už ve více než trojnásobném počtu států. Tato strategie má mimo jiné za cíl přilákat k volebním urnám více voličů, jimž účast zpravidla ztěžuje skutečnost, že se volí v pracovní den.

Předčasné hlasování může být výhodou Obamy

V roce 2004 předčasně hlasovala téměř čtvrtina všech voličů. Podle časopisu Time není jasné, pro kterého z kandidátů je předčasné hlasování výhodnější. Dříve to prý bývala výhoda pro republikány, protože takto dávali svůj hlas především starší a konzervativnější lidé. Ovšem zvýšení počtu předčasně hlasujících a vybudování volebních středisek od října i na mnohých středních a vysokých školách může vyznět ve prospěch demokrata Obamy.

Bezprecedentní rozsah předčasného hlasování nutí Obamu a McCaina průběžně přehodnocovat své strategie, především měnit cesty a reklamní kampaně, poznamenal britský deník The Times.

Své úsilí nyní oba zaměřují na Ohio, které poprvé povolilo předčasné hlasování, a to od 30. září, a kde se očekává velmi těsný výsledek. Poslední průzkumy volebních preferencí ukazují, že Barack Obama se opět vrátil do vedení před Johnem McCainem. Podle celonárodní ankety Gallupova ústavu by jej volilo 49 procent voličů, zatímco pro McCaina by jich hlasovalo 44 procent. Ke změně došlo po bankovní krizi. Po bojích v Gruzii se dostal do čela jestřáb McCain.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám