Hlavní obsah

Prostě vypište šek, vtipkoval americký policista o zabití indické studentky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký policista Daniel Auderer se podle zvukových záznamů vysmíval smrti 23leté studentky, kterou ve druhé polovině ledna srazilo policejní auto v rychlosti téměř 120 kilometrů za hodinu. Informuje o tom britská zpravodajská televize BBC, podle které Auderer o životě studentky řekl, že má „omezenou hodnotu“.

Prostě vypište šek, vtipkoval americký policista o zabití indické studentky policejním autemVideo: KOMONEWS.COM, AP

 
Článek

„Ale ona je mrtvá,“ je slyšet ze záběrů kamery jen vteřiny předtím, než se policista začne hlasitě smát. „Ne, je to normální člověk. Jo, prostě vypište šek,“ říká, než se znovu rozesměje.

„Jedenáct tisíc dolarů. Stejně jí bylo šestadvacet. Měla omezenou hodnotu,“ prohlásí podle záznamů Auderer, který se tak pravděpodobně snažil navrhnout čtvrt milionu korun jako odškodné rodině s tím, že uvedl i nesprávný věk studentky. Jaahnavi Kandulové bylo podle BBC totiž teprve 23 let.

Policejní oddělení v Seattlu vydalo v pondělí prohlášení, ve kterém uvádí, že se o záběrech dozvědělo od zaměstnance, který si je prohlédl „při běžném výkonu práce“. Podle prohlášení byl tento zaměstnanec „znepokojen povahou výpovědí“, a své obavy proto předal nadřízenému.

Policisté zazvonili v USA na špatné adrese, majitele domu ve dveřích zastřelili

Amerika

Sám Auderer, který je zároveň odborovým předákem tohoto policejního oddělení, přitom uvedl, že jeho komentáře „byly vytrženy z kontextu“.

Moderátor konzervativního rádia KTTH-AM Jason Rantz oznámil, že získal písemné prohlášení Auderera, v němž se uvádí, že jeho výroky měly napodobit způsob, jakým by se právníci mohli snažit bagatelizovat odpovědnost za smrt ženy.

„Smál jsem se směšnosti toho, jak se tyto incidenty řeší,“ napsal Auderer podle rádia KTTH. „Kdyby (veřejnost) rozhovor slyšela, tak by se správně domnívala, že jsem necitlivý ke ztrátě lidského života,“ měl dále napsat.

Victoria Beachová, předsedkyně Poradního sboru afroamerické komunity, řekla místním novinám, že „byla šokována, zaplavilo ji mnoho emocí“ a že z toho byla znechucena. „Velmi mě znepokojilo, že se někdo může smát někomu, kdo zemřel,“ řekla Beachová.

Smrt Kandulové

Jaahnavu Kandulovou přejelo policejní auto letos 23. ledna. Podle listu The Seattle Times jel policista ve voze rychlostí asi 119 kilometrů za hodinu. Tělo studentky bylo po nárazu vymrštěno do vzdálenosti více než 30 metrů.

K incidentu byl přitom přivolán právě Auderer, který podle záznamů z kamery měl volat Miku Solanovi, šéfovi policejního sboru v Seattlu. Jeho hlas ovšem kamera nezachytila.

Podle listu v současnosti probíhá vyšetřování nahrávky, které 2. srpna inicioval ředitel Úřadu pro odpovědnost Gino Betts Jr.

Nájezd do zátarasu, namířená zbraň a pouta. Policista v USA se s klimatickými aktivisty nepáral

Amerika

Američanka ubodala šestnáctiletou dívku, pohádaly se kvůli omáčce v McDonaldu

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám