Hlavní obsah

Projevy kandidátů: Obama o Americe, McCain o Obamovi, Clintonová o sobě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS/NEW YORK/ST. PAUL

V úterý, kdy po půl roce skončil kolotoč demokratických primárek, v nichž si dostatečný počet delegátů pro nominaci zajistil Barack Obama, vystoupili se svými projevy všichni tři hlavní uchazeči o úřad příštího amerického prezidenta. Zatímco Obama mluvil o nové Americe, republikán John McCain se vymezoval proti Obamovi a Hillary Clintonová hovořila převážně o sobě.

Článek

"Ať už vyhraje kdokoliv, směřování této země se zásadně změní. Na výběr je správná změna nebo špatná,“ řekl v New Orleans McCain a shrnul hlavní témata své kampaně, která stavěl do kontrastu s tématy mladého a podle jeho slov nezkušeného senátora Obamy.

"Američané mě nepoznali včera tak, jako senátora Obamu. Viděli, že naši zemi upřednostňuji... i před osobním prospěchem,“ pokračoval s tím, že USA potřebují rozsáhlé reformy v oblasti zdravotnictví, energetiky, ochrany životního prostředí, daní, vzdělávání, dopravy, diplomacie, armády a zpravodajských služeb atd. Obamovo jméno přitom zaznělo jedenadvacekrát.

:. John McCain v New Orleansfoto: ČTK/AP

McCain také dodal, že není ideovým následovníkem George Bushe, jak mnozí tvrdí.

Obama: jsem vítěznou změnou

Také Obama mluvil o změně, která musí ve Washingtonu nastat. "Dnes se končí jedna historická cesta tím, že jiná, která přivede novou a lepší Ameriku, začíná. Já budu ten, koho demokraté nominují na prezidenta Spojených států,“ řekl Obama davu příznivců v Minnesotě.

Stejně jako Clintonová řekl, že je hrdý na to, jak talentovaní lidé se o nominaci ucházeli. "Obzvlášť to platí proti toho, kdo se dostal dál, než jiní - Hillary Clintonová se zapsala do historie nejen tím, že dokázala, co žádná žena předtím, ale také svými schopnosti vůdkyně, jež inspiruje milióny Američanů. Jsem lepším kandidátem, protože jsem měl tu čest s Hillary Clintonovou soupeřit,“ prohlásil Obama.

:. Barack Obama prohlašuje, že má dostatek delegátů.foto: ČTK/AP

"Vybírali jste kandidáta, v něhož pevně věříte. Ne pro mě samotného nebo senátorku Clintonovou či někoho jiného. Činili jste tak, protože jste věděli, že nadešel moment, který změní generaci. Už si nemůžeme dovolit dělat, co jsme dělali. Dlužíme dětem lepší budoucnost. Začněme na ní společně pracovat,“ řekl Obama s tím, že republikán McCain změnu nepředstavuje.

"To není změna, když John McCain stál loni v Senátu v 95 procentech případů za Georgem Bushem,“ reagoval na McCainův projev. "Změna je zahraniční politika, jejímž počátkem a koncem je válka, která neměla být schválena a zahájena,“ řekl v narážce na konflikt v Iráku. "Musíme se (z Iráku) opatrně stáhnout, tak jako jsme do něj neopatrně vnikli - ale začít se stahovat musíme,“ řekl Obama.

Dál pokračoval ve vymezování se vůči ekonomické politice Bushovy administrativy, k níž podle něj nemá McCain alternativu. "Ta politika snížila reálné mzdy v průměrné americké rodině a rozšířila rozdíly mezi (burzovní) Wall Street a High Street (všemi dalšími hlavními třídami)," řekl Obama.

Clintonová: otázkou je, co dál

"Chtěla bych začít gratulací senátoru Obamovi... Bylo ctí soutěžit s ním v primárkách,“ vrátila Obamovi Clintonová pocty. "Inspiroval milióny Američanů k tomu, aby se zajímali o politiku. Naše strana a demokracie je silnější a víc pulsující,“ dodala.

Dál pokračovala shrnutím svých cest během kampaně "od New Hampshire po New York“, přičemž melodramaticky vyvolávala obrazy o matkách a otcích šeptajících svým dětem: "Vidíš, i ty dokážeš být, čím chceš“ nebo o "miliónech tichých chvil a tisících míst, v nichž přemýšlela, kdo bude tím nejsilnějším kandidátem“.

O tom, kdo by to měl být, podle Clintonové rozhodli lidé. "Náš tým obdržel větší lidovou podporu, než kterýkoliv kandidát v dějinách primárek. Volilo nás 18 miliónů lidí,“ řekla.

"Během uplynulých sedmi let si tady lidé připadali jako neviditelní, jakoby je prezident přehlížel,“ pokračovala Clintonová s tím, že viděla zavřené továrny a rodiny, které si sotva mohly dovolit základní zboží a služby.

"Vaše příběhy a sny si s sebou ponesu po zbytek života. Otázkou teď je, kam se dál ubírat. S ohledem na to, jak dlouho cestu jsme urazili..., tu otázku neberu na lehkou váhu. Byla to dlouhá kampaň a dnes nebudu činit žádná rozhodnutí,“ uzavřela Clintonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám