Hlavní obsah

Proces s Bidenovým synem začne až v září

Americký federální soudce dnes vyhověl žádosti Huntera Bidena, syna prezidenta Joea Bidena, o více než dvouměsíční odklad hlavní části procesu, v němž je obžalován z několika daňových deliktů. Místo 20. června se nyní počítá se začátkem procesu 5. září, napsala agentura AP. Druhý trestní proces, kterému Biden mladší čelí, je stále na programu od 3. června.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Hunter Biden, syn prezidenta Joea Bidena, hovoří s reportéry v Kapitolu USA ve Washingtonu, 13. prosince 2023

Článek

O odkladu v daňové kauze rozhodl soudce Mark Scarsi poté, co právníci uvedli, že se nemohou na oba procesy adekvátně připravit. Argumentovali přitom i „jedinečně složitou a ostře sledovanou“ obžalobou. Prokurátoři se žádostí o odklad nesouhlasili a obžalobu proti 54letému synovi hlavy státu popsali jako „přímočarý daňový případ“.

Biden mladší je v Kalifornii obžalován z toho, že se v letech 2016 až 2019 vyhnul placení daně z příjmu ve výši 1,4 milionu dolarů (asi 32 milionů Kč), zatímco vedl „extravagantní“ životní styl. Daně, které dlužil, mezitím prezidentův syn vrátil a jeho tým stíhání vykresluje jako politicky motivované.

Kromě toho Biden čelí obžalobě ve státě Delaware kvůli nákupu střelné zbraně v roce 2018. Podle prokuratury tehdy v dotazníku zatajil užívání drog, aby si mohl pořídit revolver, který posléze vlastnil necelé dva týdny. Obviněný přiznal, že byl v dané době závislý na kokainu, jeho právníci ale porušení zákona odmítají.

Obě obžaloby vzešly z několikaletého vyšetřování, které vedl zvláštní zmocněnec ministerstva spravedlnosti David Weiss. Loni v létě se zdálo, že kauza skončí dohodou dvou stran, díky níž by se prezidentův syn výměnou za částečné přiznání viny vyhnul vězení. Dohoda ale u soudu nečekaně ztroskotala a nyní obě větve vyšetřování směřují k soudu v době předvolební kampaně, v níž otec obžalovaného usiluje o další mandát v Bílém domě.

Syn amerického prezidenta stanul před soudem kvůli daňovým deliktům. Vinu odmítl

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám