Hlavní obsah

Proč šeptáte? ptala se v USA dispečerka tísňové linky, než zavěsila. Žena volala o pomoc před střelcem

Operátorka Sheila E. Ayersová z tísňové linky 911 byla propuštěna poté, co měla zaměstnankyni supermarketu Tops Friendly v Bufallu zavěsit, když volala o pomoc ve chvíli, kdy střelec pálil do lidí, napsal server deníku Daily Mail. Ještě předtím se vyděšené ženy, která se před útočníkem skrývala, ptala, proč šeptá, než náhle zavěsila.

Foto: Joshua Bessex, ČTK/AP

Lidé zřídili před supermarketem, kde se tragická střelba odehrála, improvizované pietní místo.

Článek

„Zavolala jsem na 911 a dispečerce šeptem říkám: ,Slečno, prosím, pošlete pomoc na Jeffersonovu 1275, v obchodě je střelec,´“ popisuje Latisha Rogersová, asistentka šéfa v Tops Friendly Markets v Buffalu. Žena tvrdí, že jí dispečerka odpověděla „ošklivým tónem“ a ptala se „proč šeptá”, než jí zavěsila. „Říkala mi: ,Neslyším vás, proč šeptáte? Nemusíte šeptat, oni vás neslyší,´“ vzpomíná Rogersová.

„Dál jsem šeptala a říkala jí: ,Madam, on je pořád v obchodě, pořád střílí! Bojím se o svůj život, prosím, pošlete pomoc,´“ pokračuje v popisu Rogersová. Z nervozity jí upadl telefon. „Řekla něco, co jsem pořádně neslyšela, a pak zavěsila,“ dodala žena k průběhu hovoru s dispečerkou.

Mladík v supermarketu v Buffalu zavraždil deset lidí. Střelbu vysílal živě na internetu

Amerika

Úřady volání na tísňovou linku 911 začaly vyšetřovat a operátorku poslaly na placenou administrativní dovolenou, dokud nebude šetření ukončeno. Ovšem o dva dny později už byla dispečerka propuštěna. „Jednala nevhodně a nedodržovala protokol,“ řekl k jejímu propuštění šéf oblasti Erie Mark Poloncarz.

Aversová pracovala na tísňové lince osm let, napsal list Washington Post. Propuštěná žena tvrdí, že se vše odehrálo jinak a Rogersová už několikrát pozměnila svou výpověď, v níž líčí incident. „Jsem napadána za jednu stranu příběhu,“ řekla Ayersová místnímu zpravodajskému kanálu. Asociace zaměstnanců státní služby uvedla, že kvůli vyhazovu operátorky podá stížnost.

Při střelbě na škole v Texasu zemřelo 19 dětí a dva dospělí

Amerika

Ke střelbě došlo 14. května v Buffalu ve státě New York v supermarketu Tops Friendly Markets. O život přišlo deset lidí a tři další byli zraněni.

Střelcem byl 18letý mladík Payton Gendron, útok vysílal živě na platformě Twitch. Útočník byl zadržen, před činem měl rozeslat manifest, ve kterém se popisuje coby bílý supremachista. Jedenáct obětí bylo černé pleti, dvě byly bílé. Útok je ve Spojených státech klasifikován jako akt domácího terorismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám