Hlavní obsah

Při střelbě na škole v Texasu zemřelo 19 dětí a dva dospělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston
Aktualizováno

Při úterní střelbě na základní škole v texaském Uvalde zemřelo nejméně 21 lidí, z toho 19 dětí. Novou bilanci oznámil senátor státu Texas Roland Gutierrez, který se přitom odvolal na místní policii, uvedla CNN. První informace mluvily o dvou obětech. Pachatel zemřel při zásahu policie, uvedl texaský guvernér Greg Abbott.

Při střelbě na škole v Texasu zemřelo 18 dětí a tři dospělíVideo: AP

 
Článek

Abbott řekl, že střelce zabili policisté. Původně se uvádělo, že střelec byl zatčen. Jednou z obětí je čtyřicetiletá učitelka Eva Moralesová.

Není jasné, zda výčet obětí zahrnuje i 18letého střelce, který nejprve postřelil svou babičku a pak zamířil do školy, kde útočil.

Podle guvernéra střílel 18letý mladík Salvador Rolando Ramos z Uvalde. Zaútočil kolem poledne místního času.

„Předpokládáme, že ke škole přijel autem, měl u sebe ruční zbraň a pušku,“ popsal Abbott. Ramos si podle Gutierreze po dovršení věku 18 let koupil útočnou pušku.

Dva muži zákona byli podle guvernéra během přestřelky zasaženi, ale jejich zranění nejsou vážná.

Motiv útoku není znám.

Foto: Dario Lopez-Mills, ČTK/AP

Policisté u základní školy v Uvalde

Pete Arredondo, který vede oddělení místní policie, uvedl, že do dotčené základní školy chodí žáci druhé až čtvrté třídy. V amerických školách tyto ročníky obvykle tvoří děti ve věku od sedmi do deseti let.

Podle prvních informací bylo hospitalizováno v nemocnici v Uvalde 13 dětí s vážnými zraněními, řekl CNN mluvčí nemocnice Tom Nordwick.

Univerzitní nemocnice v nedalekém městě San Antonio prostřednictvím Twitteru informovala, že v souvislosti se střelbou přijala další dva pacienty – jedno dítě a jednoho dospělého, babičku střelce. Oba pacienti, 66letá žena a 10letá dívka, jsou v kritickém stavu.

Střelba na texaské škole je třetí nejhorší v USA za dvacet let. Více lidí zemřelo jen v dubnu 2007 ve Virginii a v prosinci 2012 v Newtownu.

Foto: Dario Lopez-Mills, ČTK/AP

Policie a záchranáři na místě střelby

Reklama

Výběr článků

Načítám