Hlavní obsah

Bílý dům ve střehu. Obamová nažhaví sjezd demokratů

Právo, ROŠ
Washington

Prezident USA Donald Trump zpozorněl. Bývalá první dáma Michelle Obamová a senátor Bernie Sanders vystoupí totiž v pondělí jako stěžejní řečníci prologu čtyřdenního sjezdu Demokratické strany, který vyšle Josepha Bidena do prezidentských listopadových voleb. Začne v úterý v časných ranních hodinách našeho času a půjde o první tak klíčovou politickou událost v USA během pandemie. Kvůli ní sněm přeložili z července na srpen.

Foto: Yen Duong, Reuters

Michelle Obamová na snímku z loňského prosince

Článek

Tentokrát bude bez nabité haly, fanfár, konfetů a balonků. Místo toho vypukne virtuální událost se vstupy z doprovodných akcí v různých místech země. Jejím digitálním a mediálním srdcem se stane Wisconsinské Centrum, v němž má Biden ve čtvrtek svou nominaci přijmout.

Původně se mělo do Milwaukee sjet na 50 tisíc lidí včetně 4754 delegátů, hostů a zástupců médií, avšak počet osob v centru se nakonec ztenčil na pouhých 300 nezbytných, a řečníky budou všichni sledovat na obrazovkách počítačů.

Biden si za viceprezidentku vybral senátorku Harrisovou. Trump ihned zaútočil

Volby USA

O to víc se čeká na emotivní proslov Obamové, jež se mezi Američany těší značné oblibě a netají se kritikou Trumpa. „Je nejsilnějším hlasem pro volební účast,“ citovala CNN zdroj z jejího okolí. Její předem natočená slova mají být laděna jako osobní vyznání.

Sanders, 74letý lídr sílícího levého křídla strany, má být povzbuzením jeho stoupencům, kteří vnímají veterána Senátu Bidena víc jako relikvii středopravé linie strany.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Demokratický kandidát na prezident Joe Biden a jeho kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová.

Třetím silným hlasem prvního dne je Andrew Cuomo, guvernér státu New York, který má předložit prezidentovi účet za jeho lehkovážný a kontroverzní postoj k pandemii.

Veřejnost do čtvrtka osloví další plejáda bývalých a současných špiček demokratů, mezi nimi exprezident Bill Clinton a John Kerry, neúspěšný prezidentský finalista z roku 2004. Silná sestava vystoupí ve středu: šéfka Sněmovny Nancy Pelosiová, Hillary Clintonová, kterou Trump porazil, senátorka Kamala Harrisová a exprezident Barack Obama.

Boj o kapacitu pošty

Mezitím se dál vede boj o kapacitu americké pošty zvládnout nápor korespondenčních hlasů, jichž bude letos vzhledem k pandemii mnohem víc. Znepokojení stupňují informace o vyřazování poštovních třídicích strojů a o mizejících poštovních schránkách.

Trump, jenž tvrdí, že korespondenční hlasování povede k volebním podvodům, minulý týden přiznal, že právě kvůli tomu pozdržel další fondy pro poštu.

V sobotu přitom strašil, že na výsledky voleb se bude možná čekat i několik let. Chválil Louise DeJoye, nového šéfa poštovní služby a svého přívržence. Souběžně je ve hře plán Bílého domu na privatizaci poštovní služby a DeJoy už spustil úsporná opatření, jež funkci služby omezují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám