Hlavní obsah

Prezident říká, že tě můžeme zabít. Po Trumpově zvolení v USA napadají menšiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na 900 případů obtěžování a napadání zástupců menšin zaznamenalo po zvolení Donalda Trumpa prezidentem americké Právní středisko pro chudé amerického Jihu (SPLC). Nastupujícího prezidenta vyzvalo, aby takové chování odsoudil a zarazil.

Foto: ČTK/AP

Trumpovi příznivci na předvolebním mítinku v Grand Rapids

Článek

„Trump by měl převzít odpovědnost za to, co se děje, a důrazně odmítnout nenávist a bigotnost,“ uvedla organizace v narážce na to, že se miliardář během kampaně vymezoval vůči menšinám a hrál na rasistickou strunu.

Středisko nezaznamenalo nárůst nenávistných útoků jako jediné, už před ním na problém upozornily učitelské odbory a další lidskoprávní organizace, informoval ve středu server BBC.

SPLC se ve své zprávě soustřeďuje na deset dní, které následovaly po zvolení Trumpa prezidentem 8. listopadu.

Smíme tě zabít

Zaznamenalo například nápisy na kostele, kam chodí přistěhovalci, hlásající „Jenom bílí“ a „Trumpův národ“. Jinde útočník vyvlekl homosexuála z auta a vyhrožoval mu smrtí: „Prezident říká, že tě můžeme zabít.“ Černoši jsou občas v autobusech vykazováni do zadní části jako za časů segregace.

Trump v rozhovoru pro New York Times řekl, že s pravicovými extremisty včetně Ku-klux-klanu, kteří oslavovali jeho vítězství, nemá nic společného. „Odsuzuji jejich chování. Distancuji se od nich,“ prohlásil. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Kritici ale poukazují na to, že svým kancléřem učinil bývalého šéfredaktora rasistického a bigotního webu Breitbart Stephena Bannona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám