Hlavní obsah

Postřelená kongresmanka Giffordsová se po roce a půl vrátila domů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tucson

Devatenáct měsíců po útoku duševně narušeného muže na mítinku v Tucsonu, při němž zemřelo šest lidí, se vrátila z léčení domů jedna ze zraněných, demokratická kongresmanka Gabrielle Giffordsová. Také tam ji čekají další terapie, ale už ne po většinu dne.

Foto: Samantha Sais/Files , Reuters

Gabrielle Giffordsová s manželem Markem Kellym

Článek

Giffordsová, kterou střelil útočník zezadu do hlavy, se vrátila do Arizony, kde žije, v neděli. „Je načase, aby se vrátila do normálního života co nejvíc to je možné po tak hrozném zranění,“ řekl listu Arizona Daily Star její manžel, astronaut Mark Kelly. Doplnil, že Giffordsovou čekají další terapie, ale nikoliv už šest až osm hodin denně, jak tomu bylo v Houstonu.

Tucson ovšem Giffordsová v uplynulých měsících už několikrát krátce navštívila. Podle televize ABC s manželem v červnu v centru města koupili nový dům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Postřelená kongresmanka se po roce a půl vrátila domůVideo: Reuters

Giffordsová byla jednou z 12 zraněných při útoku psychicky nemocného Jareda Lee Loughnera. Šest lidí útok nepřežilo, mezi nimi devítiletá dívka. Loughner, který čin připravoval, mezitím stanul před soudcem. Jeho verdikt by měl padnout v polovině listopadu. Pravděpodobně vyřkne buď trest smrti, anebo doživotí.

Giffordsová působila v Kongresu třetí funkční období. Svého mandátu se v lednu vzdala, aby se mohla léčit. Vzkázala ale, že se z veřejného života nestahuje. „Vrátím se a společně budeme pracovat pro Arizonu a tuto skvělou zemi,“ prohlásila.

Reklama

Související články

Kongresmanku Giffordsovou pustili z nemocnice

Americká zákonodárkyně Gabrielle Giffordsová, která byla postřelena do hlavy při lednovém útoku na její politické shromáždění, byla ve středu definitivně...

Výběr článků

Načítám