Hlavní obsah

Porodnice utrhla dítěti při porodu hlavu. Zabití, má jasno americký soudní lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečně hrůzostrašný příběh, který se v loňském roce udál v americkém státě Georgia, byl soudním lékařským expertem posouzen jako zabití ze strany lékařky přítomné u porodu. Rodiče Jessica Rossová a Treveon Taylor se navíc soudí s nemocnicí kvůli tomu, že jim údajně neprozradila, že byla chybou lékařky hlava jejich potomka oddělena od zbytku těla.

Jessica Rossová a Treveon Taylor se svým právníkem na tiskové konferenciVideo: WSB, AP

 
Článek

Podle zprávy týmu soudního lékaře (v originále medical examiner, který nahrazuje funkci koronera) byl příčinou smrti zlomený krk následkem lidského úkonu, uvedl ve vyjádření advokát zdrceného páru. Nemocnice přitom jakékoli pochybení kategoricky odmítá.

Otec dítěte obviňuje lékařku přítomnou u porodu a nemocnici ze lží a toho, že jim neumožnili po tragickém porodu vidět jejich syna, kterého pojmenovali Treveon Taylor Jr. „Chceme jen spravedlnost pro našeho syna. Lhali nám a nenechali nás se ho ani dotknout,“ uvedl Taylor. Ten měl po boku svou manželku, která byla stále příliš rozrušená na to, aby mohla mluvit.

Foto: WSB, AP

Jessica Rossová a Treveon Taylor se svým právníkem na tiskové konferenci

Dystokie ramínek

Žena se dostavila k porodu loni v červenci do nemocnice Southern Regional Medical Center v Georgii s tím, že nebyly známy jakékoliv zdravotní problémy dítěte. Při porodu však zřejmě došlo k tzv. dystokii ramínek, kdy se jedno nebo obě ramena dítěte zaseknou o stydkou kost rodičky. Tato zdravotní komplikace nastává přibližně u jednoho procenta porodů. Často se tak děje v případech, kdy je dítě velké, žena má menší pánev nebo je dítě při porodu ve špatné poloze.

Američanka obvinila lékařku, že při porodu přišlo její dítě o hlavu

Amerika

Advokát páru uvádí, že v podobném případě se lékaři s takovou situací snaží popasovat naučenými manévry a v nouzi mohou přistoupit k porodu císařským řezem. O ten měla žena požádat, ale její přání bylo zamítnuto. Místo toho byla nucena tlačit po dobu tří hodin, aniž by se jí podařilo dítě porodit. Pro představu, o dystokii ramínek se obvykle hovoří v případě, kdy ramena neopustí tělo rodičky zhruba do jedné minuty po hlavě.

Rodičům vymlouvali pitvu

Pár tvrdí, že lékařka Tracey St Julianová, která v nemocnici externě vypomáhala, použila při snaze vytáhnout dítě z porodních cest neúměrnou sílu, čímž oddělila jeho hlavu od těla. Teprve poté se měla lékařka rozhodnout pro císařský řez.

Již v srpnu vydala nemocnice prohlášení, ve kterém odmítla obvinění s tím, že nešťastná smrt novorozence měla nastat již v děloze, před samotným porodem a dekapitací.

O té však nemocnice rodičům vůbec neřekla a nedovolila jim se dítěte ani dotknout, natož si jej pochovat v náručí. Místo toho jim doporučili kremaci dítěte bez pitvy, což byl podle advokáta páru pokus o zastření toho, co se ve skutečnosti přihodilo.

Na případ upozornil pohřební dům

„Dítě zabalili na těsno do dečky a hlavu položili nahoru na dečku tak, že to na první pohled nevypadalo, že vůbec došlo k dekapitaci,“ dodal advokát svou domněnku směrem k postupu nemocnice.

Skutečností je, že úřad soudního lékaře se o případu dozvěděl až poté, co jej kontaktovali zaměstnanci pohřebního domu, kterým přišlo divné, že nebyla v případě této smrti vykonána pitva. Úřad své závěry k incidentu posunul policii, která se bude nyní případem zabývat.

Slovenka si při porodu císařským řezem sama vytáhla dítě z břicha

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám