Hlavní obsah

Američanka obvinila lékařku, že při porodu přišlo její dítě o hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacetiletá Američanka Jessica Rossová obvinila lékařku z toho, že při porodu použila příliš velkou sílu, což způsobilo oddělení hlavy dítěte od trupu a jeho následnou smrt. Informuje o tom americký deník The Washington Post, podle kterého byla obviněna i nemocnice Southern Regional Medical Center.

Foto: Profimedia.cz

Advokáti a rodina zemřelého dítěte na tiskové konferenci

Článek

K pochybení lékařky a nemocnice v americkém státě Georgia mělo podle listu dojít ve středu ve městě Riverdale, které leží asi 13 kilometrů jižně od Atlanty.

Podle žaloby dítě během porodu řádně nesestoupilo kvůli dystokii ramének, což je stav, kdy ramena dítěte uváznou v poševním kanálu.

Kvůli této situaci manželský pár požádal o císařský řez. Jejich lékařka, Tracey St. Julianová, to ale měla odmítnout a místo toho měla vynaložit „nesmyslně nadměrnou sílu“ na hlavičku a krk dítěte tak, aby došlo k přirozenému vaginálnímu porodu. V tu chvíli ale mělo dle žaloby dojít k oddělení hlavičky od zbytku těla dítěte.

Advokát Rossové a otce dítěte Treveona Taylora, Roderick Edmond, který je rovněž lékařem, uvedl, že k císařskému řezu mělo dojít až tři hodiny poté, co o něj muž se ženou požádali, a to ve chvíli, kdy v těle ženy zůstalo pouze tělo dítěte bez hlavičky.

I když nemocnice tuto verzi popírá, žalobu podporuje i fakt, že ve chvíli, kdy byl ženě proveden císařský řez, monitor plodu už nezaznamenával srdeční tep.

Edmond navíc dodal, že kdyby k císařskému řezu došlo hned, když o něj bylo požádáno, dítě mohlo přežít bez následků.

Později ve středu manželé společně s advokáty uspořádali tiskovou konferenci, kde informovali o žalobě na doktorku a nemocnici.

„Byli tak nadšení z narození svého prvního dítěte,“ uvedl Cory Lynch, další z advokátů manželského páru. „Bohužel se jejich sny a naděje změnily v noční můru, které zakrylo Souther Regional Medical Center,“ dodal Lynch.

Podle americké zpravodajské televize CNN se rodiče měli také „dožadovat, aby mohli vidět a pochovat své dítě“. Personál jim to ale neměl umožnit s tím, že se ho „nemohou dotýkat ani jej držet“.

„Personál nemocnice mladému páru umožnil si mrtvé dítě pouze prohlédnout,“ citovala CNN slova mluvčího rodiny.

„Během tohoto prohlížení bylo jejich dítě pevně zabaleno do deky s hlavou podepřenou nahoře na těle takovým způsobem, že ti, kdo se na něj dívali, nemohli poznat, že ji má oddělenou,“ uvedl dále mluvčí.

Nemocnice vinu odmítla

Nemocnice Southern Regional vydala prohlášení, v němž všechna obvinění proti sobě odmítla. Uvedla navíc, že nemůže hovořit o léčbě konkrétních pacientů.

„Naším závazkem je poskytovat soucitnou a kvalitní péči každému jednotlivému pacientovi. Tato ztráta je srdcervoucí,“ uvedla nemocnice. Později dodala, že St. Julianová nebyla zaměstnankyní nemocnice, která „v reakci na tuto nešťastnou situaci podnikla příslušné kroky“.

Tisková mluvčí Kimberly Golden-Bennerová uvedla, že nemocnice nemůže tyto kroky konkretizovat. St. Julianová je totiž součástí zdravotnické skupiny Premier Women’s Obgyn, jež nabízí „nízkorizikové a rizikové porodnické služby“, obřízky, léčbu neplodnosti a další služby.

St. Julianová je přitom certifikovanou porodnicí a gynekoložkou, která ve zdravotnické skupině působí od ledna 2005.

Podle CNN žaloba žádá nespecifikované finanční odškodnění. To má zahrnovat celkovou hodnotu života dítěte, včetně „celoživotního výdělku a nákladů na pohřeb“.

Úřad okresního soudního lékaře by podle CNN měl ve čtvrtek vydat prohlášení o zjištěních.

Vyšší úmrtnost černošských rodiček

Advokát Roderick Edmond dále uvedl, že tento případ jenom potvrzuje vyšší míru úmrtnosti dětí u černošských žen nebo smrt samotných černošských rodiček.

Podle deníku The New York Times (NYT), který odkazuje na nejnovější studii z amerického státu Kalifornie, zemře u „bohatších bělošek“ 173 dětí na každých 100 tisíc porodů a 350 u „nejchudších bílých žen“.

U černošek je ale úmrtnost daleko vyšší. U těch bohatších je to 437 dětí na 100 tisíc porodů, kdežto u těch nejchudších je to dokonce 653.

Američan zastřelil devítiletou holčičku. Vadil mu hluk koloběžky

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám