Hlavní obsah

Poradkyně guvernéra nechala kvůli politické mstě zavřít most na Manhattanu

– New York

Státní zastupitelství v New Jersey začalo prošetřovat zářijovou zácpu na mostě George Washingtona, kterou uměle vyvolala poradkyně republikánského guvernéra Chrise Christieho, aby se pomstila demokratickému starostovi. Uvedla to ve čtvrtek BBC. Christie se už za zácpu omluvil a poradkyni propustil. Msta ale ohrožuje jeho šance usilovat o křeslo prezidenta USA.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Republikánský guvernér New Jersey Chris Christie se omluvil v Rentonu.

Článek

„Jsem v rozpacích a potupený tím, co provedli někteří lidé z mého týmu,“ řekl ve čtvrtek v Trentonu. Současně oznámil, že vyhodil svou hlavní poradkyni Bridget Anne Kellyovou. Rozloučil se i s podporou svého volebního manažera Billa Stepiena, protože v e-mailech o zácpě projevil bezcitnou lhostejnost.

Uvedl, že sám nevěděl nic o tom, že uzavření části mostu bylo zinscenovanou pomstou, kvůli které uvázli řidiči v zácpě na několik hodin: „Nic jsem o tom nevěděl. Neúčastnil jsem se toho ani při plánování, ani při vykonávání. Jsem omráčený ubohou hloupostí, která se přitom vyjevila.“ Původně se uvádělo, že most byl uzavřen kvůli dopravní studii.

Ze msty uzavřeli dva pruhy

Na mostě George Washingtona, který spojuje New Jersey s Manhattanem, byly 9. září na několik dní uzavřeny dva ze tří pruhů, což vyvolalo rozsáhlé zácpy, které postihly statisíce lidí. Americká média uvedla, že kvůli uzávěře pruhů na mostě se nejméně ve čtyřech případech zpozdily zdravotnické ambulance.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Zářijová zácpa na mostě George Washingtona

Ve středu se ukázalo, že dopravní kalamitu způsobila Christieho poradkyně, která se chtěla pomstít demokratickému starostovi newjerseyské čtvrti Fort Lee Marku Sokolichovi, jenž Christieho nepodpořil ve volbách.

”Je čas pro nějaké dopravní problémy ve Fort Lee,” napsala v srpnu Christieho poradkyně Bridget Anne Kellyová Davidu Wildsteinovi z úřadu, který má na starosti správu mostů. Ten jí odpověděl: „Rozumím.”

Foto: Eric Thayer, Reuters

Most George Washingtona

Fort Lee je čtvrť v New Jersey přiléhající k mostu.

„Je chyba, že se usmívám?” ptal se další e-mail, který neidentifikovaný autor napsal Wildsteinovi v době nejhorších front. „Ne,” odpověděl Wildstein, kterého do funkce jmenoval právě Christie.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Guvernér New Jersey Chris Christie na tiskové konferenci v Trentonu

Sokolich televizi CNN řekl, že začíná pochybovat o tom, že Christie o chystané uzávěře nevěděl.

Christie má vysoké ambice

Christie je jednou z nejvýraznějších osobností Republikánské strany a všeobecně se očekává, že bude kandidovat v prezidentských volbách v roce 2016. Patří k umírněným republikánům, který je s to spolupracovat i s demokraty. V listopadu byl také s velkou převahou znovu zvolen, přestože New Jersey je spíše demokratický stát, k čemuž přispělo i to, jak dokázal zvládnout následky bouře Sandy.

Podle politologa Matthewa Halea by aféra mohla Christieho ambice ohrozit. I když ji přímo nezpůsobil, má k ní nebezpečně blízko, řekl agentuře Reuters Hale.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám